Ατοπική δερματίτιδα: Σε ποια ηλικία παρουσιάζεται, τα συμπτώματα, πώς επηρεάζει τη ζωή του ασθενούς – Shape.gr

Ατοπική δερματίτιδα: Σε ποια ηλικία παρουσιάζεται, τα συμπτώματα, πώς επηρεάζει τη ζωή του ασθενούς - Shape.gr

Πόνος, φαγούρα, εξανθήματα: Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ατοπικής δερματίτιδας. Ωστόσο, αυτή είναι η επιφάνεια του προβλήματος. Γιατί κάτω από τα ορατά αυτά σημάδια υπάρχει μια υποκείμενη φλεγμονή με αιτίες που είναι ακόμη άγνωστες στους ειδικούς. Μερικοί από τους παράγοντες που φαίνεται να εμπλέκονται είναι ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί, καθώς και η γενετική προδιάθεση. Επομένως, η ατοπική δερματίτιδα είναι μια ανοσολογική πάθηση, χρόνια, με εξάρσεις και υφέσεις και όχι απλά μια δερματοπάθεια, όπως μπορεί να θεωρείται. Για αυτό και η κατανόηση της υποκείμενης φλεγμονής είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Μία νόσος που ξεκινά από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή
Όπως εξήγησε σε συνέντευξη τύπου ο Νικόλαος Καλογερόπουλος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, στους περισσότερους ενήλικες που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, η νόσος παρουσιάζεται κατά την παιδική ηλικία. Μεγαλώνοντας, εξελίσσεται σε χρόνια νόσο. Χαρακτηριστικά, στο 70-85% των περιπτώσεων ατοπικής δερματίτιδας σε ενήλικες, τα συμπτώματα ξεκινούν κατά την παιδική ηλικία.
Η ατοπική δερματίτιδα πλήττει τα παιδιά και μπορεί να επιμείνει έως την εφηβεία και την ενήλικη ζωή:Στο 85-90% των περιπτώσεων: Τα συμπτώματα ξεκινούν πριν την ηλικία των 5 ετών.Περίπου στο 25-30% των ασθενών: Η ατοπική δερματίτιδα επιμένει έως την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή.

Παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ατοπικής δερματίτιδας
Κληρονομικότητα. Περίπου το 70% των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό ατοπικής νόσου.Φυλή. Το έκζεμα παρουσιάζεται περισσότερο σε παιδιά αφροαμερικανικής καταγωγής (17,3%) σε σύγκριση με τα παιδιά της καυκάσιας φυλής (10,4%).
Τα συμπτώματα
Η κλινική εικόνα της ατοπικής δερματίτιδας ποικίλει ανάλογα με την ηλικίαΣτα βρέφη: Επηρεάζεται το πρόσωπο και οι εκτατικές επιφάνειες των άκρων. Μπορεί επίσης να πλήττεται ο κορμός, ενώ συνήθως δεν παρουσιάζεται έκζεμα στην περιοχή της πάνας.Από την ηλικία των 1-2 ετών και μετά: Μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικούς τύπους δερματικών βλαβών, ειδικά στις καμπτικές πτυχώσεις (π.χ. στο εσωτερικό του αγκώνα, των γονάτων).Εφηβεία: Επίπεδο έκζεμα και πλάκες με εκδορά στις καμπτικές επιφάνειες, στους καρπούς, στους αστραγάλους και τα βλέφαρα. Μπορεί επίσης να παρουσιάζεεται στο άνω μέρος του κορμού, τους ώμους και το τριχωτό της κεφαλής.
Πώς η ατοπική δερματίτιδα επηρεάζει την ποιότητα ζωής
Έχει βρεθεί πως ενήλικες αλλά και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: