Αυτές είναι οι πραγματικά καλές ειδήσεις του 2022

Logo Image

Ένας πόλεμος – αληθινός πόλεμος, από εκείνους που νομίζαμε ότι έχουν ξεχάσει την Ευρώπη, χτύπησε την πόρτα μας μέσα στο 2022. Μαζί του έφερε ενεργειακές διαμάχες και μία μεγάλη κρίση κόστους ζωής, που δεν αφήνει ανεπηρέαστο κανέναν, ενώ «γέννησε» ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον πόλωσης, αστάθειας και ανόρθωσης νέων τειχών. Στον απολογισμό αυτού του «σκοτεινού» έτους όμως, υπήρξαν και οι αχτίδες φωτός.

H Αντίσταση

Ψάχνοντας για μία λέξη, που μπορεί να κλείσει μέσα της τις πιο θετικές εξελίξεις του 2022, καταλήγω στην «Αντίσταση»: Αντίσταση ενός λαού, που προασπίζεται την πατρίδα του, τα σύνορά της, τα παιδιά της και το μέλλον της. Αντίσταση των γυναικών, που υψώνουν τη φωνή και τη γροθιά τους αν χρειαστεί μπροστά σε τυραννικά καθεστώτα. Αντίσταση της επιστήμης μπροστά στη χρόνια απειλή ασθενειών. Αντίσταση στη μιζέρια και την τάση παραίτησης. Αυτή είναι που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και το 2023.

Ας δούμε λοιπόν και ορισμένα από τα γεγονότα, που ξεχώρισαν για καλό λόγο:

Η πρόοδος της ιατρικής

Τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής μεγάλης κλίμακας που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine στα τέλη Νοεμβρίου χαιρετίστηκαν ως μια σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ. Ένα φάρμακο που ονομάζεται lecanema διαπιστώθηκε ότι επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση των ασθενών κατά 27% . Δυστυχώς, το lecanemab προκαλεί επίσης παρενέργειες, μερικές από τις οποίες είναι σοβαρές, επομένως απαιτούνται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να είμαστε σίγουροι ότι τα οφέλη της θεραπείας υπερτερούν των κινδύνων. Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια σε όλο τον κόσμο, με τη νόσο του Αλτσχάιμερ να είναι η πιο κοινή μορφή.

Επιπλέον, ένα φάρμακο γνωστό ως ακοζιμπορόλη θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη της ασθένειας του ύπνου έως το 2030, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Αυτή η παρασιτική ασθένεια, που μεταδίδεται από τη μύγα Τσέτσε, απειλεί τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε 36 αφρικανικές χώρες και είναι θανατηφόρα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Μέχρι τώρα, όλες οι υπάρχουσες θεραπείες για την ασθένεια του ύπνου απαιτούσαν νοσηλεία. Αλλά το acoziborole μπορεί να ληφθεί σε μορφή δισκίου, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη τη διανομή του.

Σε ακόμη μία καλή είδηση από τον ιατρικό κόσμο, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο ότι ένα τρίτο άτομο –η πρώτη γυναίκα– είχε θεραπευτεί από τον ιό HIV, χάρη σε μια καινοτόμο θεραπεία που συνίσταται στη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από αίμα ομφάλιου λώρου.

Η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: