Αυξάνονονται πάλι οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

Αυξάνονονται πάλι οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων

Στην φάση της ανάπτυξης και μάλιστα με ισχυρούς ρυθμούς έχει εισέλθει η στεγαστική πίστη μετά από μια δεκαετία που είχε σχεδόν παγώσει κάθε ζήτηση για νέες εκταμιεύσεις. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ από τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μια σειρά παραγόντων οδηγούν την στεγαστική πίστη σε ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι και νέες εκταμίευσης για το 2021 που θα κυμανθούν σε 900 εκατ. ευρώ. Το μέσο στεγαστικό δάνειο έχει μειωθεί σε σχέση με τα μέσο στεγαστικό δάνειο πριν την κρίση, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η ίδια χρηματοδότηση από πλευράς του υποψηφίου δανειολήπτη.

Οι αρμόδιες διευθύνσεις τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας σε επικοινωνία που είχε το ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτιμούν ότι το 2021 σηματοδοτεί την επιστροφή της στεγαστικής πίστης.

Τράπεζα Πειραιώς

Ειδικότερα σύμφωνα με εκτιμήσεις από αρμόδια στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια βαίνει ολοένα και αυξανόμενη με το αριθμό των νέων αιτήσεων φέτος να παρουσιάζει αύξηση άνω του 50% σε σχέση με πέρσι, και με ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών να οδηγούνται σε εκταμιεύσεις, αφού σχεδόν 7 στα 10 δάνεια εγκρίνονται. Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Πειραιώς ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά και άλλο δανεισμό, με οικογενειακό καθαρό μηνιαίο εισόδημα περίπου 1.500 ευρώ, μπορεί να αποκτήσει ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ λαμβάνοντας δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για 20 έτη, με συνολική μηνιαία δόση που δεν θα υπερβαίνει τα 550 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλίστρων). ‘Αλλωστε όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο μέσος πελάτης αιτείται δάνειο ύψους 95.000 ευρώ για 20 έτη και είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 35% με 40% (η ελάχιστη συμμετοχή που απαιτείται είναι 20%).

Η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας διαθέτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων στεγαστικών δανείων, με κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο που διαμορφώνεται αποκλειστικά για το δανειολήπτη, με μηδενικό κόστος πρόωρης εξόφλησης. Για το 2021, ο ένας στους δύο πελάτες χρηματοδοτήθηκε με κυμαινόμενο επιτόκιο κάτω του 2,20%. H Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου, έως και 30 έτη, χωρίς κόστος πρόωρης αποπληρωμής. Ενδεικτικά, για ποσοστό χρηματοδότησης 65% στο μέσο πελάτη, το σταθερό επιτόκιο διαμορφώνεται σήμερα σε 2,30% για δάνεια διάρκειας 10 ετών, σε 2,85% για διάρκεια 15 ετών και σε 3,10% για διάρκεια 20 ετών. Επιπλέον, ο πελάτης μπορεί να επιλέξει σταθερό για μικρότερη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: