Αύξηση μυϊκής μάζας: Μπορούν οι φυτικές πρωτεΐνες να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις ζωικές;

Αύξηση μυϊκής μάζας: Μπορούν οι φυτικές πρωτεΐνες να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις ζωικές;

Κάποιοι παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικοί σχετικά με τη χρήση φυτών ως πηγών πρωτεΐνης σε προϊόντα αθλητικής διατροφής.

Οι αθλητικοί διατροφολόγοι πιστεύουν εδώ και καιρό ότι συγκεκριμένες ενώσεις στα φυτά μπορεί να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα των πρωτεϊνών.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι τα φυτά δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που είναι διαθέσιμα σε άλλες πηγές ζωικής πρωτεΐνης.

Μια νέα μελέτη αμφισβητεί αυτές τις θέσεις, υποστηρίζοντας ότι η ταπεινή πατάτα μπορεί να είναι εξίσου αξιόπιστη πηγή πρωτεΐνης με το ζωικό γάλα.

Πρωτεΐνη από πατάτες

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία διεξήγαγαν μια μελέτη για να αξιολογήσουν πώς οι πρωτεΐνες της πατάτας βοηθούν τις αναβολικές αντιδράσεις που αυξάνουν τη μυϊκή μάζα.

Ο Δρ Luc J.C. van Loon, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης και της διατροφής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, δήλωσε:

«Το κύριο αποτέλεσμα [της μελέτης] είναι ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης που προέρχεται από πατάτα μπορεί να αυξήσει τους ρυθμούς μυϊκής πρωτεϊνοσύνθεσης κατά την ανάπαυση και την άσκηση και ότι αυτή η απόκριση δεν διαφέρει από την πρόσληψη ισοδύναμης ποσότητας πρωτεΐνης γάλακτος».

«Χτίζοντας» μυϊκή μάζα με πρωτεΐνη

Η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση (MPS) είναι η διαδικασία με την οποία τα αμινοξέα γίνονται πρωτεΐνες των σκελετικών μυών. Η πρόσληψη πρωτεΐνης και η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της σκελετικής μυϊκής μάζας.

Η πρωτεΐνη που καταναλώνεται κατά την επαναφορά μετά από άσκηση μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά σκελετικής μυϊκής μάζας. Αυτά τα ποσοστά ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή πρωτεΐνης.

Οι πατάτες, η τρίτη σε κατανάλωση καλλιέργεια στον κόσμο, περιέχουν μόνο 1,5% πρωτεΐνη με βάση το βάρος τους όταν είναι φρέσκιες. Μπορεί όμως να παρασκευαστεί συμπύκνωμα πρωτεΐνης από υπολείμματα χυμού πατάτας που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές ή πετιέται.

Ο Δρ. van Loon και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η σύνθεση αμινοξέων από πρωτεΐνη πατάτας μοιάζει πολύ με αυτή από πρωτεΐνη γάλακτος. Είπαν επίσης ότι η πατάτα «παρέχει επαρκείς ποσότητες όλων των μεμονωμένων βασικών αμινοξέων σύμφωνα με τις οδηγίες παγκόσμιων οργανισμών υγείας όπως ο ΠΟΥ».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρόσληψη ορού πρωτεΐνης πατάτας θα μπορούσε να αυξήσει τα ποσοστά σκελετικής μυϊκής μάζας κατά την ανάπαυση και ανάκαμψη από την άσκηση.

Εκτιμούν επίσης ότι η πρωτεΐνη πατάτας μπορεί να προκαλέσει την ίδια μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση με την πρωτεΐνη γάλακτος.

<img loading="lazy" src="https://eidiseis.news/wp-content/uploads/2022/06/Αύξηση-μυϊκής-μάζας-Μπορούν-οι-φυτικές-πρωτεΐνες-να-είναι-εξίσου.jpg" width="2560" height="1707"…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: