ΧΑ: Σύντομη στάση στο δρόμο προς τις 1.000 μονάδες

Μετά από 6 συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις που πρόσθεσαν 4,6% στον Γενικό Δείκτη και 7,2% στον τραπεζικό, η χρηματιστηριακή αγορά “φρενάρει” για να συγκεντρώσει δυνάμεις, πριν επιχειρήσει το επόμενο άλμα προς το ορόσημο των 1.000 μονάδων.

Τα βραχυχρόνια κέρδη γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, ενώ οι μικροδιορθώσεις στις τιμές μετοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής ισχυρών χαρτοφυλακίων αξιοποιούνται ως ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις και αναδιαρθρώσεις.

Αναλυτές καιι στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι το January effect δεν έχει τελειώσει και ότι η άνοδος θα συνεχισθεί μετά από ολιγοήμερη ανάπαυλα. Τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην  αγορά θα συνεχίσουν να δίνουν οι τραπεζικές μετοχές, που υποστηρίζονται από διεθνείς οίκους με “συγχορδία” θετικών εκθέσεων και αισιόδοξων προβλέψεων.

Στη δημιουργία κλίματος και προσδοκιών συμβάλει η σεναριολογία για την επικείμενη έναρξη της διαδικασίας πώλησης των τραπεζικών συμμετοχών του ΤΧΣ, που μπορεί να αλλάξει το ιδιοκτησιακό σχήμα τριών συστημικών τραπεζών.

Ανασταλτικός παράγων η μεταβλητότητα που επικρατεί στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και στη Wall Street, όπου δεν υπάρχει σαφής τάση και το βραχυχρόνιο ρίσκο είναι υψηλό.

Ρευστό σκηνικό και στις αγορές ομολόγων, όπου σημειώνονται μεγάλες διακυμάνσεις. Πιέζονται τα ευρωπαϊκά, κατά 8 μονάδες βάσης ανεβαίνει η απόδοση του γερμανικού 10ετούς. Κόντρα στο ρεύμα τα ελληνικά, η απόδοση του 10ετούς έπεσε περίπου 7 μονάδες βάσης, στο 4,37%.

Θετική εξέλιξη η καθήλωση της τιμής του φυσικού αερίου στα χαμηλά 12μήνου. Σήμερα υποχώρησε κατά 4,4% στα 71 ευρώ.

Μετοχές και δείκτες

“Αναζωογονητική δύναμη” για το ΧΑ η επιταχυνόμενη εισροή ξένων κεφαλαίων, που είχε ουσιαστικά διακοπεί για δυό-τρεις εβδομάδες, από τα μέσα Δεκεμβρίου. 74,1 εκατ. ευρώ ο σημερινός τζίρος, συν 8,2 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Η συνέχιση των εισροών θα αποδειχθεί καθοριστικός παράγων για τη συνέχεια, όταν θα χρειαστεί μεγαλύτερη “δύναμη πυρός” για να υπερβούν οι δείκτες σημαντικές αντιστάσεις.

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης έχει να “αναμετρηθεί” με μιά σημαντική αντίσταση στις 973-975 μονάδες, την οποία πιθανότατα θα τεστάρει τις επόμενες μέρες. Σήμερα έκλεισε στις 962,22 μονάδες, με οριακή μεταβολή -0,06%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -0,66% (στις 956,85 μονάδες) και υψηλό +0,12% (στις 964,03).

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,27%, κλείνοντας στις 2.334,29 μονάδες. Ο δείκτης των mid caps έχασε 0,23%.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -1,02% μέχρι +1,09%….

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: