Χατζηδάκης σε ΣΚΑΪ: Τι αλλάζει με τις υπερωρίες- Τι ισχύει με ρεπό και διευθέτηση χρόνου εργασίας | ΣΚΑΪ

Χατζηδάκης σε ΣΚΑΪ: Τι αλλάζει με τις υπερωρίες- Τι ισχύει με ρεπό και διευθέτηση χρόνου εργασίας

«Δεν συμψηφίζονται οι υπερωρίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυξάνονται οι υπερωρίες και κατοχυρώνονται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» για το εργατικό νομοσχέδιο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ένα νομοσχέδιο με φιλεργατικές ρυθμίσεις που δίνει περισσότερες δυνατότητες κι ευκαιρίες στον εργαζόμενο. «Το νομοσχέδιο διευρύνει τις γονικές άδειες και και για πρώτη φορά δίνει επιδοτούμενη άδεια από τον ΟΑΕΔ και στον πατέρα και τη μητέρα. Επίσης δίνει άδεια πατρότητας 14 μέρες όταν γεννιέται κάθε παιδί. Για πρώτη φορά προφυλάσσει από απόλυση όχι μόνο τη μητέρα, αλλά και τον πατέρα για 6 μήνες μετά τη γέννηση κάθε παιδιού. Φέρνει ρύθμιση για τα παιδιά που δουλεύουν στα courier και τα delivery για τα θέματα που αφορούν στην υγεία, την ασφάλεια και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε δε ότι ρυθμίζει τα θέματα της τηλεργασίας με έναν τρόπο θαρραλέο. «Είμαστε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία και την Ιταλία που ρυθμίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζόμενου να μην τον ενοχλεί ο εργοδότης του πέραν του ωραρίου του με μηνύματα και e-mails. Έχει μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Εξισώνει την αποζημίωση απόλυσης των εργατοτεχνιτών προς τα πάνω. Όλα αυτά, μαζί με την ψηφιακή κάρτα και την επιθεώρηση εργασίας, η οποία γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή, είναι αυτονότητα φιλεργατικές ρυθμίσεις», πρόσθεσε. 

Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και κάνουν λόγο για κατάργηση του 8ωρου, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι «σημαία της κριτικής στο έχει γίνει το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δεν ισχύει ούτε ότι καταργείται το 8ωρο ούτε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ρεπό. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου επαναβεβαιώνεται το 8ωρο. Προβλέπει 40 ώρες εβδομαδιαίως που είναι το 5ημερο. Το 8ωρο ισχύει. Στην περίμετρο του 8ωρου σε όλη την κυβέρνηση υπάρχουν δύο μέτρα: Το ένα είναι υπερωρίες και το άλλο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας». 

Υπερωρίες

Όπως εξήγησε, οι υπερωρίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες και όποιος δουλεύει πάνω από 8ωρο παίρνει στην πρώτη ώρα υπερεργασία 20% και για παραπάνω ώρες παίρνει 40% επιπλέον. «Για τις υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι τον χρόνο για τις βιομηχανίες και 120 ώρες για τις…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: