Χατζηβασιλείου: Η ελληνική εξωτερική πολιτική εγκαταλείπει την περίοδο αδράνειας

Χατζηβασιλείου: Η ελληνική εξωτερική πολιτική εγκαταλείπει την περίοδο αδράνειας

Στην Τουρκία, στις προκλήσεις της αλλά και στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο εστίασε μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη (12/1) ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου.
«Η απόφαση της κυβέρνησης για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον περασμένο Αύγουστο, σηματοδοτεί μια μείζονα εξέλιξη: η ελληνική εξωτερική πολιτική εγκαταλείπει την περίοδο της αδράνειας», ανέφερε και προσέθεσε ότι «η Ελλάδα αξιοποιεί, προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, όλες τις δυνατότητες που δίνει το Διεθνές Δίκαιο».
«Η απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο έρχεται ως η τελική πράξη της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στην περιοχή, μετά και την πρόσφατη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του. Για αυτό και η χρονική στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη», είπε ο βουλευτής και επεσήμανε ότι Ελλάδα και Αλβανία αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και «με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες» και χάρη στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ανοίγει ο δρόμος για μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με την Αλβανία.
«Η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει το μονομερές της δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης όπου και όταν το αποφασίσει»
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κινείται σταθερά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση τής Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και τη συνεννόηση για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο με την Αλβανία για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών, προχωρά στην επέκταση των χωρικών υδάτων στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Όμως, η χώρα μας διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα και σε άλλες περιοχές, όπως και όταν το κρίνει ωφέλιμο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Άλλωστε, αυτό αναφέρεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο άρθρο 1 του παρόντος νομοσχεδίου. Σήμερα, η κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, κυρίως σε εκείνους που με απειλές και προκλήσεις προσπαθούν ανεπιτυχώς να εκφοβίσουν την Ελλάδα: η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει το μονομερές της δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης όπου και όταν το αποφασίσει», τόνισε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο βουλευτής σχολίασε και τις επικρίσεις που δέχεται η κυβερνητική πλειοψηφία για τη στάση που είχε τηρήσει ως…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: