Χοριοαμνιονίτιδα: Τι είναι, αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Χοριοαμνιονίτιδα: Τι είναι, αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η χοριοαμνιονίτιδα είναι επίσης γνωστή ως ενδοαμνιακή λοίμωξη και θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη. Η λοίμωξη αφορά το αμνιακό υγρό, τους υμένες, τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο και τη μήτρα και εμφανίζεται στο 40-70% των γυναικών που έχουν γεννήσει πρόωρα και στο 2-4% των γυναικών που έχουν γεννήσει κανονικά στον ένατο μήνα κύησης.
Τι προκαλεί τη χοριοαμνιονίτιδα;
Η χοριοαμνιονίτιδα προκαλείται όταν βακτήρια και μικρόβια προχωρήσουν από τον κόλπο στη μήτρα. Τα βακτήρια  αυτά συνήθως μένουν στην περιοχή του κόλπου αλλά ενδέχεται να εισχωρήσουν και προς τα μέσα συνήθως σε περιπτώσεις πρόωρης ρήξης υμένων. Τα πιο συνήθη μικρόβια είναι το κολοβακτηρίδιο, ο αερόβιος και αναερόβιος στρεπτόκοκκος, ο αναερόβιος σταφυλόκοκκος και τα μικρόβια που προκαλούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Οι πιθανότητες αυξάνονται σε γυναίκες που έχουν ιστορικό με συχνές ουρολοιμώξεις, κοντό τράχηλο, βακτηριακή κολπίτιδα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της χοριοαμνιονίτιδας;
Κάποιες γυναίκες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και η διάγνωση της χοριοαμνιονίτιδας γίνεται κατά τον πρόωρο τοκετό. Ωστόσο από τις κύριες ενδείξεις είναι οι εξής :
Υψηλός πυρετός
Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
Ταχυκαρδία εγκύου
Ταχυκαρδία μητέρας
Κολπικές εκκρίσεις
Αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια (οι τιμές εντοπίζονται σε εξετάσεις αίματος)
Κίνδυνοι για τη μαμά και το μωρό
Η χοριοαμνιονίτιδα θεωρείται μία επικίνδυνη λοίμωξη κατά τον τοκετό, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο για μηνιγγίτιδα, πνευμονία, εγκεφαλική βλάβη και εμβρυικό θάνατο.
Αντιμετώπιση
Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική και μπορεί να αποτρέψει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη μητέρα και το έμβρυο. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών όπως η  αμπικιλλίνη και προστατεύει το μωρό στο 80% των περιπτώσεων.

Με πληροφορίες από momjunction.com

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: