Χορός αναδρομικών για τους συνταξιούχους

Χορός αναδρομικών για τους συνταξιούχους

Αναδρομικά ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, που αφορούν 300.000 συνταξιούχους κρίνει σε 16 μέρες το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ εκκρεμεί και η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναδρομικά ύψους 2,6 δισ. ευρώ, για 2.000.000 συνταξιούχους.

Πρόκειται για ένα «χορό» αναδρομικών, με κόστος άνω των 4,5 διs. ευρώ, που απειλεί τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, αλλά και του Κρατικού Προϋπολογισμού, καθώς το ποσό είναι εκτός των δημοσιονομικών αντοχών.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εκδίκαση στις 15 Σεπτεμβρίου των αναδρομικών που διεκδικούν περίπου 300.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου. Η δίκη που θα πραγματοποιηθεί από την Μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει τελεσίδικα σε τέσσερα ερωτήματα και συγκεκριμένα:

Τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Τη συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016
Εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή. Υπενθυμίζεται, πως, η ρύθμιση του ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, όρισε ότι: «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016)».
Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ή όχι.
Η απόφαση έχει ιδιαίτερη δημοσιονομική σημασία, καθώς ανάλογα με την απόφαση του Ε.Σ. μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και αποτελεί έναν πονοκέφαλο για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και φυσικά, για το υπουργείο Οικονομικών.

Έρχεται και η απόφαση για τα αναδρομικά των 2,5 δισ.

Παράλληλα, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά σε αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, με κόστος 2,6 δισ. ευρώ.Η υπόθεση εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις  την 15η Ιανουαρίου 2021 και έκτοτε εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης.

Τα διεκδικούμενα αναδρομικά φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ για το κρίσιμο 11μηνο, Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, τα οποία αναλύονται σε 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και σε 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα  του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Τα ποσά που διεκδικούνται

Εφόσον δικαιωθούν οι συνταξιούχοι, που είναι και…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: