Χρηματιστήριο Αθηνών: Αποδόσεις έως και 350% το 2021

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αποδόσεις έως και 350% το 2021

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης Τιμών να έκλεισε με κέρδη 10,43% το 2021, όμως η πλειοψηφία των κερδισμένων μετοχών (115 έκλεισαν με κέρδη και 34 με απώλειες) κατέγραψε αποδόσεις υψηλότερες του Γενικού Δείκτη και 17 τίτλοι πέτυχαν άνοδο μεγαλύτερη του 80%, σημειώνοντας κέρδη έως και 350%.

Μεγάλος πρωταγωνιστής του 2021 ήταν η μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας σημείωσε άνοδο 34,72%, έναντι ανόδου 11,07% του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ανόδου 10,78% του τραπεζικού δείκτη.

Τα μεγαλύτερα κέρδη, από τους επιμέρους δείκτες, κατέγραψε ο δείκτης της Τεχνολογίας με άνοδο 96,54%.

Με κέρδη υψηλότερα του Γενικού Δείκτη Τιμών έκλεισαν οι δείκτης των Βιομηχανικών Προϊόντων (+27,23%), των Τηλεπικοινωνιών (+24,73%), της Υγείας (+24,66%), του Πετρελαίου (+16,15%), των Τροφίμων (+14,64%) και των Ταξιδιών (+13,31%).

Υποστηρικτικά στην άνοδο των περισσοτέρων μετοχών ήταν τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών.

Παρά την πίεση από την πανδημία και το αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς, οι εισηγμένες έχουν επιτύχει ως το εννεάμηνο την ολική επαναφορά στα κέρδη και την δραστηριότητά τους, το ΑΕΠ της χώρας στο γ’ τρίμηνο είχε τη μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή στην Ευρώπη με την βοήθεια του Τουρισμού που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι διεθνείς οίκοι τονίζουν πως το ελληνικό ΑΕΠ είχε ανακάμψει πλήρως από το σοκ της πανδημίας μετά την δυναμική ανάκαμψη του β΄ τριμήνου, και αυτό τους οδηγεί στη σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους για φέτος. Επίσης τονίζουν ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, καθώς οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και εγχώριοι και ξένοι επενδυτικοί οίκοι βλέπουν μεγάλα περιθώρια ανόδου των τραπεζικών μετοχών για το 2022.

Ο τραπεζικός κλάδος απέκτησε νέα κεφάλαια και νέους επενδυτές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έπεσαν σε επίπεδα που μπορούν να δουν τον κλάδο ποιοτικότεροι επενδυτές ενώ οι υποσχέσεις των επιχειρηματικών πλάνων παραμένουν δέλεαρ για τις τρέχουσες αποτιμήσεις τους.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 5% το επόμενο έτος για το σύνολο του κλάδου. Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του. Οι καλύτερες από τις αναμενόμενες τάσεις στις οργανικές τάσεις της ποιότητας του ενεργητικού, μετριάζουν τις ανησυχίες για ένα νέο κύμα NPEs που…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: