Χριστούγεννα με «βροχή» από βόμβες στην Ουκρανία | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Χριστούγεννα με «βροχή» από βόμβες στην Ουκρανία | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ουκρανοί και Ρώσοι γιορτάζουν σήμερα, εν μέσω του πολέμου, τα Χριστούγεννα και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία του μετώπου, παρά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία το Κίεβο και η Δύση χαρακτηρίζουν «υποκρισία».

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Εισροή εξωτερικής οικονομικής βοήθειας άνω των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022

Όπως και χθες, ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε και κατήγγειλε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν θέσεις των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να απαντήσουν.

Η Ουκρανία από την πλευρά της αμφισβητεί την ειλικρίνια αυτής της ρωσικής εκεχειρίας, επιμένοντας ότι πρόκειται για στρατήγημα ώστε να κερδίσει χρόνο η Μόσχα.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ απέρριψε για άλλη μια φορά σήμερα την εκεχειρία, χαρακτηρίζοντάς την «απάτη». «Η Ρωσία εισέβαλε και σκοτώνει Ουκρανούς επί 11 μήνες, αγανακτώντας επειδή αντιστεκόμαστε. Η Ρωσία ανακοινώνει μονομερώς μια πλαστή εκεχειρία σε όλη τη γραμμή του μετώπου αλλά εξακολουθεί να διαμαρτύρεται: γιατί η Ουκρανία δεν στηρίζει την απατηλή πρότασή μας;» έγραψε στο Twitter.

Μαρτυρίες δημοσιογράφων

Δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο Τσάσιβ Γιαρ, στην ανατολική Ουκρανία, είπαν ότι άκουσαν βομβαρδισμούς και μαχητικά αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή. Οι κάτοικοι της πόλης οργάνωσαν τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία σε ένα υπόγειο, δηλώνοντας ότι στον Χριστό βλέπουν ένα σύμβολο θάρρους. Σχεδόν όλοι οι πιστοί και οι χορωδοί της εκκλησίας έχουν φύγει από το Τσάσιβ Γιαρ, για πιο ασφαλείς περιοχές και μόνο εννέα άνθρωποι παρέστησαν σε αυτή τη λειτουργία, στο υπόγειο ενός κτιρίου που κατέρρευσε εν μέρει από έναν βομβαρδισμό, τον περασμένο Νοέμβριο.

«Ο Χριστός γεννήθηκε σε σπήλαιο. Και εμείς είμαστε σε σπήλαιο», είπε ο ιερέας Ολέγκ Κρουτσίνιν στους λιγοστούς πιστούς που απέμειναν, δείχνοντας τον χώρο, με τα εκτεθειμένα ηλεκτρικά καλώδια και τις σωληνώσεις, που φωτιζόταν από μια λάμπα. «Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία: μην χάνετε το κουράγιο σας, μην εγκαταλείπετε…» συνέχισε.

Το Τσάσιβ Γιαρ απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μπαχμούτ και οι…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: