Χρονιά-ρεκόρ το 2022 για τις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών

Χρονιά-ρεκόρ το 2022 για τις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών

Δυναμική πορεία καταγράφουν τα τελευταία χρόνια οι εξαγωγές των επιτραπέζιων ελιών, στοιχείο που επιβεβαιώθηκε και το 2022, το οποίομ σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι χρονιά-ρεκόρ σε ό,τι αφορά την αξία των εξαγωγών.

Όπως προκύπτει από τα προσωρινά διαχειριστικά στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022, οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών της χώρας έφτασαν σε αξία τα 565 εκατ. ευρώ και σε ποσότητα τους 193.000 τόνους, όταν το ίδιο διάστημα του 2021 οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονταν στα 456 εκατ. ευρώ και τους 217.000 τόνους αντίστοιχα.

Σύμφωνα με προβλέψεις, για το 2022 η αξία των εξαγωγών θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ, όταν το 2021 η αντίστοιχη αξία ήταν 565 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την έτσι χρονιά-ρεκόρ.

«Οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές είναι από τα πρώτα εξαγωγικά αγροτικά προϊόντα της χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προϊόν έχει σχεδόν αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό -εξάγεται σχεδόν το 90% της ετήσιας εγχώριας παραγωγής- με τις πρώτες εξαγωγές του (200 τόνοι) να καταγράφονται το 1858» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), Κώστας Ζούκας και πρόσθεσε «οι εξαγωγές του προϊόντος αποτελούν το 9,2% του συνόλου των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας με την αξία του να έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική επίδοση και υπογραμμίζει την εξαγωγική του δυναμική, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη στις εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών».

Οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές εξάγονται στο μεγαλύτερο ποσοστό στις τρίτες χώρες (55%+), με τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφούν ποσοστό περίπου 40-45% του όγκου των ελληνικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζούκα «για το έτος 2022 σε επίπεδο χωρών, μακράν η πρώτη χώρα εξαγωγής σε ποσότητες είναι οι ΗΠΑ (173 εκατ. ευρώ αξία εξαγωγών), ενώ ακολουθούν στην πρώτη δεκάδα η Γερμανία (60 εκατ. ευρώ) , η Ιταλία (42 εκατ. ευρώ), το Ην. Βασίλειο (31 εκατ. ευρώ), η Αυστραλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Πολωνία.

   «Πρόβλημα η έλλειψη των εργατών γης»

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο από την έλλειψη εργατικών χεριών, κάτι που έχει επισημανθεί από σχεδόν όλους τους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ άλλες ευρωπαϊκές χώρες…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: