Χτίζουν «ναρκοκράτος» στα ερείπια της Συρίας – Ο ρόλος του Ασαντ | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Χτίζουν «ναρκοκράτος» στα ερείπια της Συρίας - Ο ρόλος του Ασαντ | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Πάνω στα ερείπια του δεκαετούς πολέμου στη Συρία που κατέστρεψε την οικονομία και οδήγησε την πλειονότητα του λαού της στη φτώχεια, εμφανίστηκε μια από τις πιο επικερδείς επιχειρήσεις στον κόσμο, η βιομηχανία του ναρκωτικού captagon. Πρόκειται για μια εθιστική αμφεταμίνη σε μορφή χαπιού, δημοφιλή σε χώρες του Κόλπου και ειδικά στη Σαουδική Αραβία, που παρασκευάζεται σε πλήθος εργαστηρίων στη Συρία και διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού μέσω του λιμανιού της Λαττάκειας που ελέγχεται από τη Δαμασκό.

Το ισχυρό ναρκωτικό δεν έχει απλώς καταφέρει να επισκιάσει τις νόμιμες εξαγωγές της καθημαγμένης χώρας, αλλά σήμερα αποτελεί την κύρια πηγή των εσόδων της. Η αξία ορισμένων φορτίων μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 1 δισ. δολάρια σύμφωνα με αξιωματούχους επιβολής του νόμου. Το χρήμα ρέει ζεστό και άφθονο για τη στρατιωτική, πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, η οποία με αυτόν τον τρόπο παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του στρατού στο πεδίο της μάχης.

Αιχμάλωτο της Ομικρον το Μαξίμου – Ανησυχία για τα όρια αντοχής του ΕΣΥ

Σύμφωνα με έρευνα των «New York Times», μεγάλο μέρος της παραγωγής και της διανομής του captagon επιβλέπεται από την 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του Συριακού Στρατού, μια επίλεκτη μονάδα που διοικείται από τον Μαχέρ αλ Ασαντ, τον μικρότερο αδελφό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και έναν από τους ισχυρότερους άνδρες της Συρίας.

Ενα νέο ναρκοκράτος στη Μεσόγειο

Στο επικερδές παιχνίδι συμμετέχουν επιχειρηματίες, που διατηρούν φυσικά στενούς δεσμούς με το καθεστώς, η σιιτική οργάνωση της Χεζμπολάχ, όπως και μέλη της ευρύτερης οικογένειας του Ασαντ, το επώνυμο των οποίων τούς εξασφαλίζει προστασία για την παράνομη δραστηριότητα. Συνεπώς κανένας δεν μπορεί να τα βάλει με αυτό το δίκτυο, καθώς η στήριξη από το καθεστώς είναι απόλυτη. Το ίδιο φυσικά αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη.

«Η συριακή κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά αυτή που εξάγει τα ναρκωτικά. Δεν είναι ότι κάνει απλώς τα στραβά μάτια την ώρα που τα καρτέλ ναρκωτικών κάνουν τη δουλειά τους. Είναι η ίδια το καρτέλ ναρκωτικών» δηλώνει στους «New York Times» ο Τζόελ Ρέιμπερν, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία επί διακυβέρνησης Τραμπ. Αυτό που προκαλεί ανησυχία στις κυβερνήσεις της ευρύτερης περιοχής είναι ότι το συριακό δίκτυο έχει αρχίσει να μεταφέρει και άλλα, πιο επικίνδυνα ναρκωτικά, όπως η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη.

Μόνο εφέτος σε όλον τον κόσμο κατασχέθηκαν περισσότερα από 250 εκατομμύρια χάπια captagon σε πολλές…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: