ΔΕΗ: Σπέκουλα στη μετοχή- Πώς «εξαργυρώθηκε» στο χρηματιστήριο η ιδιωτικοποίηση

ΔΕΗ: Σπέκουλα στη μετοχή- Πώς «εξαργυρώθηκε» στο χρηματιστήριο η ιδιωτικοποίηση

Μία νέα πτυχή ανοίγει στην υπόθεση της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία επικρίνεται σφόδρα από σύσσωμη την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα ως εξαιρετικά επιζήμια για το Δημόσιο, τους καταναλωτές και τους μικρομετόχους-επενδυτές, με ωφελούμενους τους επιχειρηματικούς-επενδυτικούς ομίλους που θα αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Στις επικρίσεις αυτές προστίθεται τώρα η “οσμή σκανδάλου” που αναδύεται  από το χρηματιστήριο, όπου η μετοχή της ΔΕΗ έγινε αντικείμενο διπλής κερδοσκοπίας αποφέροντας τεράστια βραχυχρόνια κέρδη σε funds και  μεγαλοεπενδυτές που είχαν “έγκαιρη και σωστή πληροφόρηση”.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβεβαιώνει ότι θα πραγματοποιήσει ελέγχους για να διαπιστώσει αν έγινε χρήση εσωτερικής, εμπιστευτικής πληροφόρησης, αν δηλαδή κάποιοι γνώριζαν “εκ των έσω” τι πρόκειται να ανακοινωθεί και αγόρασαν ή πούλησαν στη φάση της ανόδου και πριν αρχίσει η μεγάλη πτώση αντιστοίχως.

Η απόφαση  για την ΑΜΚ ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αιφνιδιάζοντας την αγορά. Κάποιοι όμως γνώριζαν – προφανώς από διαρροές – και κινήθηκαν αναλόγως. Διαρροές είναι πολύ πιθανόν να υπήρξαν, καθώς το θέμα άρχισε να συζητείται από τον περασμένο Απρίλιο, όπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές και τον Ιούλιο ελήφθησαν τελικές αποφάσεις, μετά από συζητήσεις αρμοδίων κυβερνητικών επιτελών με τη Διοίκηση της ΔΕΗ και με τους ξένους οίκους-συμβούλους.

Το χρηματιστηριακό παιχνίδι

Η “σπέκουλα” ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, κατά τις οποίες άλλαξαν χέρια περίπου  8,6 εκατομμύρια μετοχές ΔΕΗ συνολικής αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ και πάνω από 20 χιλιάδες συμβόλαια Παραγώγων, που αντιστοιχούν σε επιπλέον 2 εκατ. μετοχές.

Στην πρώτη φάση (10 και 13 Σεπτεμβρίου) η μετοχή ανέβηκε αλματωδώς: Από 9,68 ευρώ πήγε μέχρι τα 10,84 σημειώνοντας άνοδο 12% σε δύο συνεδριάσεις, με συναλλαγές 1,28 εκατ. τεμαχίων. Ωθηση δόθηκε με μιά ενορχηστρωμένη καμπάνια γύρω από την “εξαιρετικά επιτυχή” πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπου αναφερόταν ότι το τίμημα είναι 2,1 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα η ΔΕΗ θα εισπράξει 1,3 δισ. και τα υπολοιπα είναι χρέος που “κουβαλάει” η πωλούμενη εταιρεία.Διαβάστε σχετικά: ΔΕΗ: 1,3 δισ. το καθαρό τίμημα για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Κι ενώ όλοι ανέμεναν ότι η μετοχή θα συνεχίσει να ανεβαίνει, ενσωματώνοντας τα οφέλη από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση: Οκτώ συνεχείς ημέρες πτώσης, που “προσγείωσε” την τιμή στα 9,31 ευρώ. Σ’ αυτό το διάστημα άλλαξαν χέρια περίπου 4,5 εκατ….

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: