Δείχνετε μεγαλύτεροι από τη βιολογική σας ηλικία; Από ποιες παθήσεις κινδυνεύετε

Δείχνετε μεγαλύτεροι από τη βιολογική σας ηλικία; Από ποιες παθήσεις κινδυνεύετε

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι ότι κινδυνεύετε περισσότερο από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι η οστεοπόρωση, η απώλεια ακοής και ο καταρράκτης.

Ερευνητές στην Ολλανδία μάντεψαν την ηλικία περίπου 2.700 ατόμων ηλικίας 50 έως 90 ετών, με βάση μόνο τις φωτογραφίες του προσώπου τους, και τους έθεσαν ερωτήσεις για την κατάσταση της υγείας τους για να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έδειχναν πέντε χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία, είχαν καλύτερες δεξιότητες σκέψης.

Είχαν επίσης έως και 25% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από προβλήματα υγείας, όπως καταρράκτη.

«Εάν φαίνεστε νεότεροι από ό,τι είστε, αυτό αντικατοπτρίζεται στην υγεία των συστημάτων οργάνων, του σώματος και του μυαλού σας», σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Tamar Nijsten, δερματολόγο στο Πανεπιστήμιο Erasmus Medical Center του Ρότερνταμ.

«Ερευνήσαμε τη σχέση μεταξύ της νεανικής εμφάνισης και διαφόρων κοινών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ηλικία και βρήκαμε ότι η νεανική εμφάνιση συνδέεται με χαμηλότερα μέτρα συστημικής γήρανσης».

Ο καθηγητής Nijsten πρόσθεσε: «Η μελέτη μας είναι ίσως η καλύτερη μέχρι στιγμής ως προς την παροχή στοιχείων σχετικά με την αντιληπτή ηλικία και πώς αντανακλά την εσωτερική γήρανση. Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι κάτι συμβαίνει, πιθανότατα σε βιολογικό επίπεδο και πέρα από τους συνήθεις παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ή το κάπνισμα».

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν φωτογραφίες -προφίλ και ανφάς- 2.679 ατόμων που δεν φορούσαν μακιγιάζ ή κοσμήματα. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 66 ετών.

Στη συνέχεια, μια ανεξάρτητη ομάδα 27 ατόμων υπολόγισε την ηλικία του καθενός με βάση αποκλειστικά την εμφάνισή του.

Σε κάθε εθελοντή δόθηκε μια αντιληπτή βαθμολογία ηλικίας, η οποία υπολογίστηκε λαμβάνοντας τη διαφορά μεταξύ της ηλικίας του και της εκτιμώμενης ηλικίας του.

Για παράδειγμα, κάποιος που πίστευε ότι φαίνεται επτά χρόνια νεότερος από τη βιολογική του ηλικία θα είχε βαθμολογία επτά.

Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο νέος φαίνεται ένας άνθρωπος.

Αφού υπολόγισαν την ηλικία τους και τις βαθμολογίες τους, οι ειδικοί εξέτασαν τον τρόπο ζωής και τα δεδομένα υγείας των συμμετεχόντων, όπως το βάρος, το κάπνισμα και τη γενική κατάσταση της υγείας τους.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα άτομα που φαίνονταν πέντε χρόνια νεότερα από την πραγματική ηλικία τους, είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: