Δένδιας: Ο κόσμος πρέπει να σταθεί ενωμένος ενάντια στις επεκτατικές δυνάμεις

Δένδιας: Ο κόσμος πρέπει να σταθεί ενωμένος ενάντια στις επεκτατικές δυνάμεις

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας προωθεί τον διάλογο, βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του της Γκαμπόν, Μισέλ Μουσά – Ανταμό, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Λιμπρεβίλ.

Μάλιστα, ανέφερε πως η Γκαμπόν, όπως και η Ελλάδα, είναι μια χώρα που έχει προσυπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, παράδειγμα του οποίου υπήρξε, η παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο, του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων της Γκαμπόν με την Ισημερινή Γουινέα. Αυτό έχει μεγάλη αξία ως παράδειγμα, υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, επισημαίνοντας πως επεκτατικές δυνάμεις προσπαθούν να εφαρμόσουν αναθεωρητικές ιδέες.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη, ο κόσμος να σταθεί ενωμένος ενάντια στις παράνομες πρακτικές του παρελθόντος αιώνα, είτε αυτές λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία είτε οπουδήποτε αλλού.

«Καλωσορίζουμε θερμά την Γκαμπόν στην 9η ‘Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας’, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα το 2024»

Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας χαιρέτισε τη συμμετοχή της Γκαμπόν στην 9η «Διάσκεψη για τον Ωκεανό μας», η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα το 2024. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γκαμπόν θα πρέπει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διάσκεψη.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη βούληση για στενή συνεργασία της Ελλάδας με την Γκαμπόν, καθώς και την πεποίθηση ότι η σημερινή συνάντησή του με τον Μισέλ Μουσά – Ανταμό είναι ένα ακόμη βήμα προς τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων και της φιλίας των δύο χωρών. Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι συχνές συναντήσεις τους καταδεικνύουν τη σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στην εφαρμογή του Μνημονίου Πολιτικών Διαβουλεύσεων που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Νοέμβριο του 2021, και την ισχυρή πολιτική τους βούληση να προχωρήσουν οι σχέσεις τους περαιτέρω.

Ειδικότερα, αφού υπενθύμισε πως κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, υπέγραψαν μνημόνια για το περιβάλλον και τον τουρισμό, εξέφρασε την ευαρέσκειά του που σήμερα υπέγραψαν άλλα τρία μνημόνια: για τη στρατιωτική εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. «Και αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων»…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: