Δένδιας: «Πρέπει να έχουμε εθνικό ρεαλισμό και ομόνοια στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων»

Δένδιας: «Πρέπει να έχουμε εθνικό ρεαλισμό και ομόνοια στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων»

Στις «πολλές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα μας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Φίλη, σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά, με τίτλο «Διεκδικητικός Πατριωτισμός». «Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε σειρά προκλήσεων και έχω πει επανειλημμένως και απειλής, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η εξωτερική της πολιτική αποτελεί μόνο την απάντηση ή την αντίδραση σε αυτή την απειλή» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι αυτό θα εγκλώβιζε τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, περιέγραψε πως τίποτα δεν είναι όπως ήταν. Ειδικότερα, ανέφερε πως η Τουρκία με την οποία διαλέγεται, συναλλάσσεται η Ελλάδα σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία του 2000-2010. Είναι χαρακτηριστικό πως άλλαξε η Τουρκία όταν εμφανίστηκε το κύμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, προσέθεσε.
Στηλιτεύοντας τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ανέφερε ότι «είναι ένας από τους παίκτες που θα ήθελαν οι κοινωνίες αυτές να οπισθοχωρήσουν προς προηγούμενα σχήματα, η οποία χαλάει πάρα πολλά χρήματα για την, υποτίθεται, βελτίωση της μουσουλμανικής εκπαίδευσης στις χώρες αυτές, που όμως είναι ένα πρότυπο εκπαίδευσης που ανατρέχει σε άλλες εποχές με άλλες αντιλήψεις και στην πραγματικότητα συνιστά ένα νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό».

«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που κλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη»

Κληθείς να απαντήσει για τη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, δήλωσε εξαιρετικά ευτυχής που θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, τον οποίο θα συνοδεύσει. «Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος που κλήθηκε η Ελλάδα, και πήγα στην Τρίπολη στην τελευταία διάσκεψη που οργάνωσε η προσωρινή κυβέρνηση. Νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία που συμμετέχουμε στην προσπάθεια για να δημιουργηθεί μια λειτουργούσα οντότητα στη Λιβύη. Βεβαίως, όμως, με κανέναν τρόπο δεν είμαι έτοιμος να σας πω ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα οδηγήσει στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων» σημείωσε. Εξήγησε πως είναι μια μακρά, επίπονη διαδικασία, υπογραμμίζοντας όμως ότι «μετέχουμε στη λήψη των αποφάσεων, και αυτό είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό».
Σε ερώτηση του συγγραφέα του βιβλίου για το μέλλον της συμφωνίας με τη Λιβύη όσον αφορά την ΑΟΖ, είπε ότι στο παρελθόν με τη χώρα αυτή υπήρξε μακρά σειρά διαπραγματεύσεων και συμπλήρωσε ότι η διαφορά για την οποία δεν συμφωνήσαμε με την προ της…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: