Δια μίαν ανάμνησιν, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λιαρόπουλου στο Θέατρο Μπέλλος

Δια μίαν ανάμνησιν, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λιαρόπουλου στο Θέατρο Μπέλλος

Μια devised/documentary παράσταση, με τίτλο «Δια μίαν ανάμνησιν», σε σύλληψη/σκηνοθεσία Παναγιώτη Λιαρόπουλου, παρουσιάζεται, στο Θέατρο Μπέλλος, από τις 6 Φεβρουαρίου 2023, στο πλαίσιο του προγράμματος ECHO III – For Memory’s Sake.
«Όταν δεν έχεις άλλη επιλογή, βαφτίζεις «επιλογή» τον δρόμο που άλλοι σου χάραξαν και πορεύεσαι με αυτό. Και τι μένει τελικά; -Οι μνήμες- οι μνήμες σε κρατάνε και σου δίνουν δύναμη να προχωρήσεις». Το «Δια μίαν ανάμνηση» – μια ωδή για το προξενιό, ξετυλίγει στους θεατές μαρτυρίες καταπίεσης, έρωτα και επιλογών.
«Δια μίαν ανάμνησιν»: Λίγα λόγια για το έργο
Το «Δια μίαν ανάμνησιν» πραγματεύεται το προξενιό, το γάμο και την πυρηνική οικογένεια στο χώρο των Βαλκανίων Στη σκηνή θα βρεθούν Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία, όπου θα συνδημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν μια συλλογική πολυπολυτισμική εμπειρία βασισμένη σε μαρτυρίες, στην παράδοση, αλλά και στην καλλιτεχνική αντίληψη των νέων ανθρώπων πάνω στον έρωτα, την οικογένεια και το καθήκον. Το κείμενο της παράστασης έχει διαμορφωθεί με βάση συνεντεύξεις ανθρώπων που έχουν βιώσει το προξενιό είτε προσωπικά είτε ως παιδιά αντίστοιχων γάμων είτε ως προξενητές/προξενήτρες είτε ως μέλη μιας κοινωνίας στην οποία ο γάμος από προξενιό ήταν  η συνήθης μέθοδος.
Η παράσταση παρουσιάζεται σε τέσσερις γλώσσες: Ελληνικά, Αλβανικά, Ρουμάνικα και Βουλγάρικα. Θα υπάρχουν ελληνικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι.
[relart 1] «Και ξαφνικά σηκώθηκε αέρας.Στην μέση της πλατείας η κόρη στροβιλίζεται στον ήχο που κάνουν τα βήματα των πιστών, καθώς γυρνούν από την εκκλησία.Και μοιάζει σαν ο χειμώνας να μαλάκωσε λιγάκι.Η κόρη έκλεισε τα μάτια και πρόβαλλαν μπροστά της τα χωράφιαΤα στάχυαΤα φώτα στα χωριάΟι βρύσεςΟι πηγέςΤο φεγγάρι είχε ξεπροβάλλει  εδώ και ώρα κι έλουζε τα μικρά χωριάΣτην πλατεία κάποιοι σταματούσαν να θαυμάσουν την κόρη που στροβιλίζεταιΗ κίνηση της φούστας της έχει σηκώσει αέραΣιγά σιγά μαζεύονται πολλοίΣτέκονται και κοιτούν την κόρη που στροβιλίζεταιΚαι σαν κάτι να γεννιέται από τις βαριές πέτρεςΚαι πλησιάζουν ο ένας τον άλλον.Και σαν κάτι να τους τραβά όλο και πιο κοντά στην κόρη που στροβιλίζεταιΚαι ξάφνου η κόρη σταματάΚαι βγάζει μια κραυγή που κάνει τα φώτα της πλατείας  να σβήσουν για μια στιγμήΓια μια στιγμή μονάχα αυτοί οι άνθρωποι μοιράζονται το τίποτα». 
«ECHO III – For Memory’s Sake»
Το project πίσω από την παράσταση: Το «ECHO III – For Memory’s Sake» υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Inter Alia. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στόχο έχει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.monopoli.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: