Διάλογος συμβούλων Μητσοτάκη – Ερντογάν παρουσία Κύπρου και Λιβύης

Διάλογος συμβούλων Μητσοτάκη - Ερντογάν παρουσία Κύπρου και Λιβύης

Εβδομάδα έντονων ζυμώσεων επίκειται στα ελληνοτουρκικά εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, με παράγοντες- κλειδιά την Κύπρο και τη Λιβύη.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στον Economist, ο ίδιος δεν έχει συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραμένουν όμως ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας στο επίπεδο των συμβούλων τους. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ακόμη και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η Αθήνα θέλει να δείξει, προπάντων στους εταίρους και δη στους Γερμανούς που πιέζουν για διάλογο με την Άγκυρα, πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για συνομιλίες, υπό τη μορφή των διερευνητικών επαφών. Οι οποίες όπως επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και με ανοιχτή την προσφυγή στη Χάγη, κατόπιν συνυποσχετικού που θα αποδέχεται τη δικαιοδοσία και την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Όμως όσο και να θέλει η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσουν διερευνητικές ήδη την επόμενη κιόλας εβδομάδα, όσο και να θεωρεί οτι υπάρχει όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στις διμερείς σχέσεις με Τουρκία, η Αθήνα δεν μπορεί παρά να συμπαραταχθεί με τη Λευκωσία. Και η Κύπρος ως γνωστόν μετά την έκδοση Navtex για το Γιαβούζ στην κυπριακή ΑΟΖ ζητά κυρώσεις και απειλεί μάλιστα με βέτο σε όποια απόφαση της ΕΕ για τη Λευκορωσία.
Δηλώσεις δε όπως αυτές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η δραστηριότητα του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο δεν τελείωσε και ότι η απόσυρση του οφείλεται στην ανάγκη συντήρησης, ενδεχομένως να έχουν ως στόχο να απαντήσουν στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας για… υποχωρητικότητα, αλλά σίγουρα δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση και την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης με την Αθήνα.
Ο κ.Μητσοτάκης λοιπόν χθες εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εκδίδει Navtex που αφορούν την Κύπρο. Ενώ σημείωσε ότι υπάρχει επίσης προβληματισμός για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, που απασχολεί ιδιαίτερα άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φωτογραφίζοντας τη Γαλλία και στέλνοντας έτσι το μήνυμα στο Βερολίνο, ότι δεν είναι η Αθήνα πλέον μόνο ή η Λευκωσία που επιθυμεί κυρώσεις, αλλά ιδίως το Παρίσι. Αλλά και χώρες όπως η Αυστρία.
Είναι άλλωστε εμφανές ότι ο Ερντογάν απέσυρε το Oruc Reis από το Καστελόριζο, καθώς είχε ενημερωθεί…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: