Διάσωση: Το ελικόπτερο ως από μηχανής θεός | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ελικόπτερο, ο από μηχανής σωτήρας;

«Υπήρξα πιλότος στα ελικόπτερα του Στρατού και στις 26 Ιουλίου του 1987 πήρα διαταγή για τη διακομιδή ασθενούς από την Κάλυμνο. Οταν έφθασα εκεί και προσγειώθηκα, βλέπω τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ να φέρνουν προς το ελικόπτερο μια βρεφοκοιτίδα. Ηταν μέσα ένα νεογέννητο και μου το άφησαν στο πάτωμα του ελικοπτέρου.  Η άποψή τους ήταν ότι μπορούσα να πιλοτάρω μέχρι την Αθήνα και να το προσέχω ταυτόχρονα. Οταν συνήλθα από την έκπληξη και άρχισα να διαμαρτύρομαι εμφανίστηκε κάποιος που δήλωσε παππούς του παιδιού με μια μπουκάλα οξυγόνου. «Πάμε, θα έλθω κι εγώ» μου είπε. Ξεκινήσαμε και πλησιάζοντας στη Σύρο γυρίζω και βλέπω ότι το βρέφος είχε μελανιάσει. «Τελειώνει το οξυγόνο» μου λέει με αγωνία ο συνοδός του. Καταλαβαίνετε τη θέση μου. Κατέβασα το ελικόπτερο στη Σύρο, το άφησα σε λειτουργία και γεμάτος αγωνία άρχισα να τρέχω αναζητώντας φιάλη οξυγόνου μήπως και προλάβουμε να σωθεί το παιδί και να φθάσουμε επιτέλους την Αθήνα».

Ρωτώντας σήμερα τον ίδιο άνθρωπο, που δεν είναι πλέον στον Στρατό αλλά συνέχισε να πετάει και ασχολείται πλέον ενεργά με την αεροδιάσωση, αν νομίζει ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε, η απάντησή του είναι μονολεκτική: «όχι». Και θα πρέπει αυτό το όχι να λειτουργήσει σαν την πέτρα που πέφτει σε ήσυχα και στάσιμα νερά.

Εμείς ακούμε τον αργόσυρτο ήχο των ελικοπτέρων, καθώς αυτά έρχονται και πηγαίνουν επάνω από τα κεφάλια μας και αισθανόμαστε μιαν ασφάλεια. Αν προκύψει κάποια δύσκολη κατάσταση στο βουνό ή στη θάλασσα περιμένουμε πως θα υπάρχει σε ύστατη περίπτωση και η βοήθεια εξ ουρανού. Οπως έγινε και με τις φωτιές του καλοκαιριού που από τον αέρα περίμεναν οι άνθρωποι τη σωτηρία με τη μορφή των πτητικών μέσων.

Αφού οι διασώστες προσεγγίσουν τον τραυματία ή τον ασθενή και αντιμετωπίσουν προνοσοκομειακά την κατάστασή του ακινητοποιώντας τον ανάλογα με την περίπτωση, τοποθετείται σε ειδικό και πιστοποιημένο για πτήσεις φορείο

Η «φυσιολογία» της πτήσης

Ο Μαρκ Τουέιν κάποτε είπε ότι έχασε κάθε πίστη σχετικά με τις εικόνες που παρίσταναν τους αγγέλους όταν ένας επιστήμονας τον ενημέρωσε ότι κατά τους υπολογισμούς του ένας άνθρωπος με βάρος περίπου 75 κιλών για να πετάει σαν πουλί θα έπρεπε να έχει θώρακα με πλάτος 5 πέντε μέτρων. Και κάποιος άλλος το 1971 έγραψε ότι αυτό ως πτητική οντότητα δεν θα ήταν άλλο από ένα ελικόπτερο.

Το ελικόπτερο είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη πτητική μηχανή και ιδιαίτερα ευαίσθητη στους χειρισμούς της. Ο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: