Διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb – Γιατί οι μηχανικοί της NASA θα ζήσουν ένα μήνα αγωνίας – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb – Γιατί οι μηχανικοί της NASA θα ζήσουν ένα μήνα αγωνίας - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

H χριστουγεννιάτικη εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb ήταν μόνο το πρώτο βήμα μιας πολύμηνης διαδικασίας για την ενεργοποίηση του ισχυρότερου και ακριβότερου οργάνου που έχει εκτοξευτεί μέχρι σήμερα.

Η NASA δεν θα  ήθελε να επαναλάβει την παρολίγον ολέθρια αστοχία της με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο αποδείχθηκε μειωπικό όταν εκτοξεύτηκε το 1991 και χρειάστηκε τελικά επισκευή από αστροναύτες. Στην περίπτωση του Webb, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επισκευής.

Το τηλεσκόπιο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιασμένο να διακρίνει τα πρώτα άστρα που άναψαν στο Σύμπαν, θα κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, ακολουθώντας τη Γη από απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρων -υπερβολικά μακριά για ανθρώπινες αποστολές.

Διαβάστε επίσης:

Το ταξίδι μέχρι την τελική του θέση θα διαρκέσει έναν μήνα. Στη διάρκειά του το Webb θα πρέπει να ξεδιπλώσει το γιγάντιο κάτοπτρό του, αποτελούμενο από 18 εξαγωνικές πλάκες επιχρυσωμένου βηρυλλίου, και να αναπτύξει ένα ελαστικό σκίαστρο σε μέγεθος γηπέδου τένις. Μια εξαιρετικά περίπλοκη και λεπτή διαδικασία στην οποία τίποτα δεν πρέπει να πάει στραβά.

To πρωτεύον κάτοπτρο του Hubble είναι το μεγαλύτερο που εκτοξεύτηκε ποτέ με διάμετρο 6,5 μέτρα (NASA)

Σε αντίθεση με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο λειτουργεί κυρίως στο φάσμα του ορατού φωτός, το Webb σχεδιάστηκε για παρατηρήσεις στο υπέρυθρο φάσμα, το οποίο αντιστοιχεί στη θερμική ακτινοβολία που νιώθουμε για παράδειγμα στο σώμα μας αν πλησιάσουμε τη φωτιά.

Για να λειτουργήσει, το όργανο ακριβείας πρέπει να παραμείνει μακριά από τη Γη και οποιαδήποτε άλλη πηγή θερμότητας. Θα προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία χάρη σε ένα μεγάλο σκίαστρο και θα κρατά τα όργανά του κατεψυγμένα στους 50 βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Διαδικασία ακριβείας

Δεδομένου ότι το πρωτεύον κάτοπτρο του Webb έχει διάμετρο 6,5 μέτρων (συγκριτικά με το κάτοπτρο των 2,4 μέτρων στο Hubble) το τηλεσκόπιο έπρεπε να διπλωθεί σε τμήματα για να χωρέσει στον πύραυλο Ariane 5.

Στην πορεία προς την τελική του θέση, θα ξεδιπλωθεί σαν υπερμέγεθες οριγκάμι.

  • Μισή ώρα μετά την εκτόξευσή του από τη Γαλλική Γουιάνα το μεσημέρι του Σαββάτου, το Webb ανέπτυξε τους ηλιακούς συλλέκτες που το τροφοδοτούν με ενέργεια.
  • Τρεις ημέρες μετά την εκτόξευση, θα ξεδιπλωθούν οι παλέτες που περιέχουν το τυλιγμένο σκίαστρο.
  • Δύο ημέρες αργότερα, οι παλέτες θα ανοίξουν για να αποκαλύψουν…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: