Διατηρώντας τη γονιμότητά μου: Μόδα ή αναγκαιότητα;

Διατηρώντας τη γονιμότητά μου: Μόδα ή αναγκαιότητα;

Η κρυοσυντήρηση των ωαρίων είναι μια μέθοδος συντήρησης που βασίζεται στη δραστική μείωση της θερμοκρασίας με τρόπο που διατηρεί τις ιδιότητες και την δυναμική τους.
Η αναβολή της τεκνοποίησης για όποτε και εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές οδηγούν σε μείωση της γονιμότητας. Η ευαισθητοποίηση όμως του κοινού και η δυνατότητα επιτυχούς κατάψυξης των ωαρίων μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να τεκνοποιήσουν σε χρόνο που οι ίδιες επιθυμούν.
Η έκφραση «κοινωνική κατάψυξη ωαρίων» μπορεί να αμφισβητηθεί διότι υπονοεί ότι οι γυναίκες αναβάλλουν σκόπιμα την τεκνοποίηση για διάφορους κοινωνικούς λόγους, π.χ. καριέρα, σπουδές ή επειδή ένα παιδί δεν ταιριάζει στην παρούσα κατάσταση της ζωής τους. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η υπόθεση είναι λανθασμένη. Οι περισσότερες γυναίκες που καταψύχουν τα ωάρια τους έχουν μια ισχυρή επιθυμία για ένα παιδί, αλλά το επιθυμούν μαζί με τον κατάλληλο σύντροφο.
Παράλληλα, η μέση ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού έχει αυξηθεί στον κόσμο. Για αυτό η κατάψυξη ωαρίων μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως μέσο για να την απόκτηση περισσοτέρων του ενός παιδιού, σε μεταγενέστερο χρόνο σε περιπτώσεις ζευγαριών που έγιναν πρώτη φορά γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι πολύτιμη και για διάφορους ιατρικούς λόγους όπως πρόωρη εμμηνόπαυση, σοβαρή ενδομητρίωση ή οποιαδήποτε γοναδοτοξική θεραπεία καρκίνου που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αλλά και σε περιπτώσεις αλτρουισμού όπως πχ τη δωρεά αγονιμοποίητων ωαρίων.
Για αυτό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με το εξαιρετικά καινοτόμο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την κρυοσυντήρηση ωαρίων, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάρια τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν, ενώ

θα καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί, και
θα επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/ συντρόφου
Πότε γίνετε η κατάψυξη;
Αν και ο βιολογικά βέλτιστος χρόνος θα ήταν μεταξύ 25-30 ετών, όταν η γονιμότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμα της αναπαραγωγικής της ηλικίας, γυναίκες ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας επωφελούνται από την διαδικασία αφού έχουν πολύ καλή πρόγνωση για τεκνοποίηση σε μεταγενέστερη ηλικία.
Η συμβουλευτική σχετικά με την κατάψυξη αγονιμοποίητων ωαρίων πρέπει να εξατομικεύεται.
Πόσα ωάρια να καταψύξουν;
Ένα άλλο σημαντικό…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: mothersblog.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: