Διατροφικές διαταραχές σε γυναίκες μετά τα 40: Τα βασικά αίτια που τις προκαλούν – Shape.gr

Διατροφικές διαταραχές σε γυναίκες μετά τα 40: Τα βασικά αίτια που τις προκαλούν - Shape.gr

Από τη δρα Μαρία Τσιάκα, ψυχοθεραπεύτρια – οικογενειακή θεραπεύτρια, διευθύντρια του ελληνικού κέντρου διατροφικών διαταραχών. 

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν κυρίως τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εφηβείας και στην αρχή της ενήλικης ζωής. Δυστυχώς, αυτός είναι ένας μύθος, καθώς η νόσος εκδηλώνεται και σε γυναίκες άνω των 30, 40 και 50 ετών.
Πρόσφατη έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου σε δείγμα 5.658 γυναικών από 40 έως 50 ετών κατέδειξε ότι το 3,6% πάσχουν από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 15,3% έχουν νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες που νοσούν είτε αφορά γυναίκες που βρίσκονται σε χρόνια διατροφική διαταραχή από την εφηβεία τους είτε γυναίκες που βρίσκονται σε υποτροπή από προηγηθείσα ανάρρωση ή νόσησαν για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.  Ωστόσο, μόνο το 30% από αυτές έχουν κάνει θεραπεία για την αντιμετώπιση της νόσου.

Σε άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο North Carolina Chapel Hill στις ΗΠΑ αναφέρεται ότι στις τρεις στις τέσσερις γυναίκες άνω των 40 καταφεύγουν σε τεχνικές απώλειας βάρους, άσκησης και υποσιτισμού ανάλογες των διατροφικών διαταραχών.
Οι παράγοντες για τις διαταραχές μετά τα 40
Βιολογικοί παράγοντες
Οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στην ηλικία των 40 παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. Κατά την εφηβεία, η πτώση των οιστρογόνων που προκαλείται από την απώλεια βάρους ενεργοποιεί τα γονίδια για την έναρξη μιας διατροφικής διαταραχής. Έτσι και στην κλιμακτήριο, η πτώση των επιπέδων της οιστραδιόλης δημιουργεί ένα ανοιχτό παράθυρο κινδύνου για την έναρξη της νόσου. Ακόμα, η αύξηση του σωματικού βάρους που συντελείται αυτή την περίοδο, εξαιτίας της ανισορροπίας των επιπέδων κορτιζόνης και τεστοστερόνης, βιώνεται δυσφορικά.
Ως αποτέλεσμα, η άμεση ανάγκη για την αντιστροφή αυτού του συναισθήματος, αλλά και της αρνητικής εικόνας σώματος οδηγεί πολύ συχνά τις γυναίκες σε ακραίες δίαιτες με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου μέσω της απώλειας βάρους. Κάτι άλλο που μπορεί να συμβαίνει είναιότι η βιολογία της κλιμακτηρίου και εμμηνόπαυσης συχνά λειτουργεί ως μπούμερανγκ σε γυναίκες που έχουν αναρρώσει από διατροφική διαταραχή σε νεαρότερη ηλικία, πυροδοτώντας εκ νέου τη νόσο.

Ψυχοκοινωνικοί-περιβαλλοντικοί παράγοντες
Η τέταρτη και η πέμπτη δεκαετία μπορεί να θεωρηθεί μια έντονη μεταβατική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, ιδίως αν συνοδεύεται από στρεσογόνες αλλαγές, όπως ένα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: shape.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: