Διεθνείς μετοχές: Ο Ιανουάριος ο χειρότερος μήνας από το 2008 -Μεγάλος «χαμένος» η τεχνολογία

ΗΠΑ: Με μεγάλη πτώση έκλεισε η Γουολ Στριτ λόγω Όμικρον

Με μία μόλις συνεδρίαση να απομένει για να κλείσει ο πρώτος μήνας του 2022, οι διεθνείς μετοχές γνώρισαν τον χειρότερο Ιανουάριο από την χρηματιστηριακή κρίση του 2008 με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI 50 να καταγράφει απώλειες 8%. 

Το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου ήταν η έντονη μεταβλητότητα με απότομες αυξομειώσεις που, σύμφωνα με αναλυτές, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Μεγάλος χαμένος η τεχνολογία που έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, εν μέσω ανησυχιών για το μέγεθος και τη συχνότητα των επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές τεχνολογίας έχουν υποχωρήσει 20% από τα υψηλά 21 ετών που άγγιξαν το Νοέμβριο και περισσότερο από 15% τον Ιανουάριο, συμπορευόμενες με το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq στις ΗΠΑ, που παρουσίασε επίσης την χειρότερη μηνιαία επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη των 13 ετών. 

Οι παγκόσμιες μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν έντονες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν απρόθυμοι να πληρώσουν υψηλές αποτιμήσεις για τις μετοχές ανάπτυξης εν μέσω των αυξανόμενων ομολογιακών αποδόσεων και των σχεδίων της Fed να αρχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις το Μάρτιο για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ γύρω από την Ουκρανία έστρεψε τους επενδυτές σε πιο ασφαλές ενεργητικό, όπως το δολάριο που είχε προβάδισμα καθ΄όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου. 

«Οι αυξανόμενες ομολογιακές αποδόσεις και η σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις μετοχές αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης», σημειώνει η Morgan Stanley. 

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη στη σημερινή συνεδρίαση 

Ο γενικός πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 παρουσίασε πτώση για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, με τις απώλειες να καθοδηγούνται από την τεχνολογία και την αυτοκινητοβιομηχανία, κλείνοντας τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση 1%, αφού όμως νωρίτερα είχε φθάσει έως το 2%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο δείκτης απώλεσε 1,8% της αξίας του, στην χειρότερη επίδοση σε διάρκεια δύο μηνών, ενώ τον Ιανουάριο γνώρισε την χειρότερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2020. 

Ο κλάδος τεχνολογίας υποχώρησε στη σημερινή συνεδρίαση 1,7%, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία σημείωσε απώλειες 1,8%.

Η γερμανική οικονομία σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, έτρεξε με ρυθμό 2,8% στο σύνολο της περυσινής χρονιάς, όταν οι σημερινές αντίστοιχες ανακοινώσεις για τη γαλλική οικονομία και αυτήν της Ισπανίας, έδειξαν ότι σημείωσαν τις καλύτερες…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: