Διευρυμένο χάσμα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων

Η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και αυτών των χορηγήσεων παραμένει μεγάλη, έναν μήνα πριν από το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες.

Σημαντικές διαφορές καταγράφονται μεταξύ των ελληνικών επιτοκίων και στις δύο κατηγορίες (καταθέσεις – χορηγήσεις) έναντι του μέσου όρου των ευρωπαϊκών.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Νοέμβριο δείχνουν ότι τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων βρίσκονταν στο 0,06% και 4,89% αντίστοιχα, εξασφαλίζοντας για τις τράπεζες περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων στις 4,83 εκατοστιαίες μονάδες, σχεδόν αμετάβλητο έναντι του Οκτωβρίου, αλλά και σημαντικά αυξημένο έναντι του 3,69% του Ιουλίου.

Περίπου χωρίς αλλαγή, στο 0,05% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 4,58%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,53 εκατοστιαίες μονάδες, 100 μονάδες βάσης υψηλότερο του Ιουλίου του 2022.

Εν τω μεταξύ οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν επιβαρύνει σημαντικά το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη Ζώνη του Ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.

Ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε 37 μονάδες βάσης, στο 3,09%. Την ίδια ώρα, ο δείκτης για νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας αυξήθηκε 21 μονάδες βάσης, στο 2,88%.

Το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από εταιρείες αυξήθηκε 56 μονάδες βάσης στο 1,52%, ενώ το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας από εταιρείες αυξήθηκε 7 μονάδες βάσης στο 0,15%.

Το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από νοικοκυριά αυξήθηκε 28 μονάδες βάσης στο 1,26%, ενώ το επιτόκιο για καταθέσεις μίας ημέρας παρέμεινε γενικά αμετάβλητο στο 0,05%.

Μεγάλες διαφορές

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν φανερές τις διαφορές τόσο στα επιτόκια καταθέσεων όσο και στα αντίστοιχα των χορηγήσεων για την Ελλάδα.

Στη χώρα μας το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,06%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο από επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 0,03% από 0,01% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: