ΔΝΤ: Για αναταραχή σε παγκόσμια κλίμακα το 2023 προειδοποιεί η Γκεοργκίεβα

ΔΝΤ: Για αναταραχή σε παγκόσμια κλίμακα το 2023 προειδοποιεί η Γκεοργκίεβα

«Η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σύντομα. Εχουμε μόνο 12 Ιανουαρίου και ήδη έχουμε κοινωνικές εντάσεις σε Βραζιλία, Περού, Βολιβία, Κολομβία και Βρετανία» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ

Το 2023 υπάρχει πιθανότητα να είναι χρονιά που θα σημαδευτεί από κοινωνικές εντάσεις σε παγκόσμια κλίμακα, προειδοποίησε χθες Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας ακόμη πως οι συνέπειες της πιο περιοριστικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών στην απασχόληση «μένουν» ακόμη να γίνουν αισθητές.

«Δεν βρισκόμαστε παρά στη 12η Ιανουαρίου και ήδη έχουμε (κοινωνικές εντάσεις) στη Βραζιλία, στο Περού, στη Βολιβία, στην Κολομβία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλες για διαφορετικούς λόγους», θύμισε η κυρία Γκεοργκίεβα.

Και στην περίπτωση που η άνοδος των επιτοκίων πλήξει τις αγορές εργασίας, συνεπεία των προσπαθειών επιβράδυνσης του πληθωρισμού, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε ακόμη περισσότερες εντάσεις, τόνισε η επικεφαλής του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσιγκτον.

Η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σύντομα, καθώς ο πληθωρισμός «παραμένει υψηλός», και «το έργο των κεντρικών τραπεζών δεν έχει τερματιστεί ακόμη» για να αποκλιμακωθεί, θύμισε η κυρία Γκεοργκίεβα, κρίνοντας ότι «η κρίση αναμφίβολα δεν έχει τελειώσει».

Παρότι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να είναι μεγαλύτερη το 2023 από ό,τι προέβλεπε το Ταμείο στις τελευταίες δημοσιεύσεις του τον Οκτώβριο, οι εθνικές αγορές εργασίας μέχρι τώρα επιδεικνέουν «ανθεκτικότητα», σημείωσε η κυρία Γκεοργκίεβα, κάνοντας λόγο για «θετική» ένδειξη.

Συμβάλλει «το γεγονός ότι κυβερνήσεις ανέλαβαν γρήγορα δράση για να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη στους πληθυσμούς μπροστά στην άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Αλλά τα διαθέσιμα περιθώρια συρρικνώνονται».

«Εφόσον ο κόσμος έχει δουλειά, ακόμα κι αν οι τιμές είναι αυξημένες, καταναλώνει, κάτι που βοήθησε την οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όμως γνωρίζουμε πως ο αντίκτυπος της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής μένει ακόμη να εκδηλωθεί», ειδικά σε ό,τι αφορά την ανεργία, επέμεινε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, οι συνέπειες της ανόδου των επιτοκίων στις χώρες με υψηλά χρέη ενδέχεται να αποδειχθούν δραματικές, ανέφερε η κυρία Γκεοργκίεβα, ο θεσμός της οποίας προειδοποιεί εδώ και μήνες για τον κίνδυνο το 60% των αναπτυσσόμενων χωρών να βυθιστεί σε κρίσεις δημόσιου χρέους.

Η παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: