Δώδεκα καινοτόμες εφαρμογές και συστήματα νέων τεχνολογιών από το ΑΠΘ- Τι εξυπηρετούν | ΣΚΑΪ

Δώδεκα καινοτόμες εφαρμογές και συστήματα νέων τεχνολογιών από το ΑΠΘ- Τι εξυπηρετούν

Καινοτομίες και νέες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στα εργαστήριά του, εφαρμογές, συστήματα ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομα οχήματα εκθέτει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω της συμμετοχής του στη Διεθνή Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας BEYOND 4.0 (Περίπτερο 15 ΔΕΘ, stand C24).

Στόχος, όπως δήλωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, είναι «να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη δουλειά των λαμπρών επιστημόνων και των ερευνητών και ερευνητριών του Πανεπιστημίου», και παράλληλα «η πλούσια ερευνητική δράση των μελών της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας να μη μένει στα εργαστήρια του Αριστοτελείου, αλλά να φθάνει στην κοινωνία και την οικονομία».

Πιο συγκεκριμένα το ΑΠΘ παρουσιάζει στην έκθεση Καινοτομίας και Τεχνολογίας BEYOND 4.0 :

Εγκατάσταση MindSpaces Palimpsest

Οι τεχνικές και οι μεθοδολογίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «MindSpaces», το οποίο υλοποιείται από την Ερευνητική Μονάδα ‘ΙΝΝΕΝ Καινοτόμα Περιβάλλοντα’, σχετίζονται με την ανάπτυξη εργαλείων για τον καινοτόμο σχεδιασμό, αρχιτεκτονικό και αστικό, και τον σχεδιασμό τοπίου. Στην εγκατάσταση ‘MindSpaces Palimpsest’ ενσωματώνονται ειδικές εφαρμογές πολυμεσικής αντίληψης και εικονικής πραγματικότητας (VR) σχετικά με αποσπάσματα της σύγχρονης πόλης. Δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να αλληλεπιδρούν σε πραγματικό χρόνο και να αναδιατάσσουν αντικείμενα στον αστικό χώρο αλλά και σε επιλεγμένα μορφολογικά στοιχεία της όψης του επιλεγμένου κτιρίου του Άξονα της οδού Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Αποτίμηση Ποιότητας Αέρα σε «Έξυπνες» Πόλεις

Η Ερευνητική Ομάδα Περιβαλλοντικής Πληροφορικής (ΕΟΠΠ) εντάσσεται στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ. Ασχολείται ιδιαίτερα με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών περιβαλλοντικής ενημέρωσης με στόχο την προαγωγή της ποιότητας ζωής των πολιτών (με έμφαση στην ποιότητα αέρα), αλλά και με την ανάπτυξη υπολογιστικών διαδικασιών με χρήση Υπολογιστικής Νοημοσύνης για την επίλυση προβλημάτων της βιομηχανίας. Η ΕΟΠΠ παράγει και συνδυάζει γνώσεις, μεθόδους, εργαλεία και τεχνικές Μηχανολογίας και Πληροφορικής με στόχο την αποτελεσματική διερεύνηση της περιβαλλοντικής κατάστασης και συμπεριφοράς συστημάτων και την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, με τρόπο διεπιστημονικό και διαθεματικό.

FOCETA: Αυτόνομο αγωνιστικό όχημα κλίμακας 1/10

Το Foceta F1/10 όχημα είναι ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο που στοχεύει στην ανάπτυξη…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: