ΔΟΜ: Υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι μεταναστών στη θάλασσα – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΔΟΜ: Υπερδιπλασιάστηκαν οι θάνατοι μεταναστών στη θάλασσα - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Τουλάχιστον 1.146 άτομα πέθαναν στην θάλασσα προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Οι θάνατοι υπερδιπλασιάστηκαν το τρέχον έτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, οπότε και 513 είχαν χάσει την ζωή τους.

Η έκθεση ρίχνει φως στη συνεχιζόμενη κατάσταση κατά μήκος ορισμένων από τις πιο επικίνδυνες θαλάσσιες οδούς μετανάστευσης παγκοσμίως. Ενώ, ο αριθμός των ατόμων που προσπαθούν να διασχίσουν την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου αυξήθηκε κατά 58% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020, οι θάνατοι υπερδιπλασιάστηκαν.

Η Αλεξανδρούπολη… «νέα Σούδα» – Κοντά σε συμφωνία για τις βάσεις – Τι θέλουν οι ΗΠΑ, τι ζητά η Αθήνα

«Ο ΔΟΜ επαναλαμβάνει την έκκληση προς τα κράτη να λάβουν επείγοντα και προληπτικά μέτρα ώστε να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες σε θαλάσσιες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρώπη και να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ Αντόνιο Βιτορίνο. «Η αύξηση των προσπαθειών αναζήτησης και διάσωσης, η καθιέρωση προβλέψιμων μηχανισμών αποβίβασης και η διασφάλιση της πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες οδούς μετανάστευσης είναι βασικά βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.»

Αυξάνονται τα pushbacks

Η έκθεση, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Missing Migrants στο Παγκόσμιο Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων Μετανάστευσης (GMDAC) του ΔΟΜ, δείχνει αύξηση των θανάτων σε συνδυασμό με μη επαρκείς επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης στη Μεσόγειο και στην Ατλαντική Διαδρομή προς τα Κανάρια Νησιά, σε μια περίοδο που οι αναχαιτίσεις σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής αυξάνονται.

Μέχρι στιγμής το 2021, οι περισσότεροι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, όπου 896 θάνατοι καταγράφηκαν από τον ΔΟΜ.

Τουλάχιστον 741 άτομα πέθαναν στην Κεντρική Μεσόγειο, ενώ 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Δυτική Μεσόγειο. Έξι πέθαναν στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Την ίδια περίοδο, περίπου 250 άτομα πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας μέσω της διαδρομής Δυτική Αφρική / Ατλαντικός. Ωστόσο, αυτός ο απολογισμός μπορεί να είναι χαμηλός. Εκατοντάδες περιπτώσεις αόρατων ναυαγίων έχουν αναφερθεί από ΜΚΟ σε άμεση επαφή με αυτούς που…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: