DW: Πιέσεις για εξαμερικανισμό της βρετανικής τηλεόρασης

DW: Πιέσεις για εξαμερικανισμό της βρετανικής τηλεόρασης

Δικαστές που χαρακτηρίζονται «εχθροί του λαού», ευρωπαίοι πολιτικοί που αποκαλούνται «βρώμικοι αρουραίοι». Οι βρετανικές ταμπλόιντ εφημερίδες δεν έχουν όρια κι αναστολές. Με τίτλους που προκαλούν εντυπώσεις, κάποιες κινούνται μεταξύ πατριωτισμού κι άλλοτε δεδηλωμένου εθνικισμού. Στην αντίπερα όχθη στέκεται σεβάσμιο το BBC, συνυφασμένο με την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία.Εκεί δεν περιμένει κανείς να ακούσει πατριωτικές φανφάρες ή αντιευρωπαϊκές ρητορείες. Επίσης και οι βρετανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ITV ή Sky News δίνουν έμφαση στην αντικειμενικότητα.

Ωστόσο ειδικά το συντηρητικό κυβερνών κόμμα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το BBC για έλλειψη πατριωτισμού.Ακόμη κι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκφράζει συχνά παράπονα για τον φιλοευρωπαϊκό τόνο του BBC, ενώ εδώ και καιρό ακούγεται ότι υπάρχουν σκέψεις για την κατάργηση της χρηματοδότησής του μέσω εισφορών και τη δημιουργία ενός συνδρομητικού μοντέλου τύπου Netflix. Λέγεται δε ότι κάποιοι στην Downing Street, την έδρα της βρετανικής κυβέρνησης, θα ζήλευαν το αμερικάνικο δίκτυο Fox News, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πάντα μια φίλα προσκείμενη σε αυτόν τηλεοπτική πλατφόρμα για να παρουσιάζει τα «εναλλακτικά γεγονότα» του.

Αέρας Λευκού Οίκου και στη Μ. Βρετανία

Πάντως αμερικανικός αέρας αναμένεται σύντομα να φυσήξει και στην Downing Street, δεδομένου ότι η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει για καθημερινές συνεντεύξεις τύπου μια νέα αίθουσα τύπου που κόστισε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Όπως και στον Λευκό Οίκο έτσι κι εδώ θα γίνονται οι κυβερνητικές δηλώσεις. Μάλιστα εκεί θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ο Μπόρις Τζόνσον τη Δευτέρα μιλώντας για την κατάσταση της πανδημίας. Σύντομα αναμένονται ωστόσο πιο πατριωτικοί τόνοι και στην τηλεόραση. Το νέο κανάλι GB News που θα εκπέμπει σε 24ωρη βάση αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό με το BBC. Πίσω από αυτό βρίσκονται επενδυτές από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων o όμιλος Discovery.

Βασικό πρόσωπο και συντονιστής του νέου καναλιού θα είναι ο 71χρονος Σκωτσέζος Άντριου Νιλ, πρώην δημοσιογράφος του BBC. Aν και στο παρελθόν είχε πάρει μια δύσκολη συνέντευξη από τον Μπόρις Τζόνσον, σήμερα φαίνεται να στηρίζει την κυβέρνησή του. Ο ίδιος δεν διστάζει να στραφεί και εναντίον του ΒΒC, όπου εργάστηκε για σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια αποχωρώντας πέρυσι, λέγοντας ότι γίνεται ολοένα πιο αστικό και φιλελεύθερο. Πολλοί λένε ότι ο Άντριου Νιλ με την εκπομπή που σχεδιάζει, το «Wokewatch», θέλει να δημιουργήσει το βρετανικό αντίστοιχο του Fox News, κάτι βέβαια που ο ίδιος…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: