Δυναμική επιστροφή Λούλα στη Βραζιλία – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Δυναμική επιστροφή Λούλα στη Βραζιλία

Στις 2 Οκτωβρίου οι Βραζιλιάνοι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, σε κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης. «Μονομάχοι» θα είναι ο σημερινός εθνολαϊκιστής πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, που διεκδικεί την επανεκλογή του και ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα. Πρόκειται βέβαια για τον ιστορικό ηγέτη του Κόμματος των Εργαζομένων (PΤ) και πρώην συνδικαλιστή, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία στην περίοδο 2003-2010 βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά στη συνέχεια κατηγορήθηκε για διαφθορά, λοιδορήθηκε, βρέθηκε στη φυλακή, αποφυλακίστηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2019 και σήμερα διεκδικεί την επιστροφή του στην προεδρία.

Η φωνή του ακούγεται λίγο κουρασμένη, αλλά η παρουσία του παραμένει επιβλητική. Μιλώντας σε μαζική προεκλογική συγκέντρωση στο Σάο Πάολο, ο Λούλα ντα Σίλβα στέλνει μήνυμα νίκης: «Αυτές οι εκλογές μπορούν να τερματίσουν τον πόλεμο που άρχισε σε αυτή τη χώρα με την εμφάνιση του σημερινού προέδρου», λέει χαρακτηριστικά ο Λούλα, επικρίνοντας τον εθνολαϊκιστή Μπολσονάρο. «Ένας πόλεμος που έχει χωρίσει οικογένειες, που έχει μετατρέψει παλιούς φίλους σε εχθρούς».

Διευρύνεται το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις

Δυναμική επιστροφή Λούλα στη Βραζιλία - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Προεκλογική συνέντευξη Μπολσονάρο στον τηλεοπτικό σταθμό SBT

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Λούλα ντα Σίλβα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη νίκη ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών, αυτή την Κυριακή. Το προβάδισμά του απέναντι στον Μπολσονάρο διευρύνεται συνεχώς και φτάνει πλέον τις 14 ή ακόμη και 17 ποσοστιαίες μονάδες. Τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC φέρνει τον Λούλα να προηγείται με 48% των ψήφων, έναντι μόλις 31% του Μπολσονάρο.

Πολλοί πιστεύουν πάντως ότι ο σημερινός πρόεδρος, ο οποίος αναφέρει ως πρότυπό του τον Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να μην παραδεχθεί την ήττα του. Ήδη το 2018 υπερηφανευόταν ότι είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και υπό κανονικές συνθήκες δεν θα χρειαζόταν δεύτερος γύρος. Παράλληλα υποστήριζε ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βραζιλία δεν είναι ασφαλές και αφήνει πολλά περιθώρια λαθροχειρίας, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδείξεις γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στη συγκέντρωση του Σάο Πάολο ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας δεν περιορίζεται στην πολιτική «κόντρα» με τον Μπολσονάρο, αλλά εστιάζει και στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια. «Η πείνα…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: