Δυσοίωνες προβλέψεις: ΕΚΤ και ΔΝΤ προειδοποιούν για υψηλό πληθωρισμό και συρρίκνωση της οικονομίας ως το 2026

Δυσοίωνες προβλέψεις: ΕΚΤ και ΔΝΤ προειδοποιούν για υψηλό πληθωρισμό και συρρίκνωση της οικονομίας ως το 2026

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει γι άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023

«Μαύρα» σύννεφα σκεπάζουν την παγκόσμια οικονομία με την διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤΚρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται» την ίδια ώρα που η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα εκτός του στόχου.

Μιλώντας σε εκδήλωσε στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισήμανε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναθεωρήσει γι άλλη μια φορά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2023 – την τέταρτη προς τα κάτω αναθεώρησή του για φέτος – εκτιμώντας ότι η παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.

«Όπως θα δείτε στην ενημερωμένη μας Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (Outlook) την επόμενη εβδομάδα, θα υποβαθμίσουμε την ανάπτυξη για το επόμενο έτος», είπε η Γκεοργκίεβα. «Και θα επισημάνουμε ότι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται» πρόσθεσε. 

Επισήμανε ότι «τα πράγματα είναι πιο πιθανό να χειροτερέψουν πριν αρχίσουν να βελτιώνονται», εξηγώντας ότι οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία έχουν αλλάξει δραματικά λόγω των κραδασμών που προκλήθηκαν από την πανδημία της COVID-19, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κλιματικές καταστροφές σε όλες τις ηπείρου. 

«Βιώνουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας… σε έναν κόσμο πιο εύθραυστο – με μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιο συχνές και καταστροφικές φυσικές καταστροφές», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε επίσης ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου – Ευρώπη, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες – παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές από αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, που ήδη πλήττονται σκληρά από τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δουν την οικονομία τους να συρρικνώνεται για τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος ή το επόμενο έτος.

«Και, ακόμη και όταν η ανάπτυξη είναι θετική, θα μοιάζει με ύφεση λόγω της συρρίκνωσης των πραγματικών εισοδημάτων και της αύξησης των τιμών», είπε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: