Έχασα βάρος και ανέστρεψα τον διαβήτη: Από τι εξαρτάται αν θα κόψω τα φάρμακα;

Γιατί οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 πρέπει να πίνουν πολύ νερό

Η πάθηση προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Αν και πολλοί είναι οι άνθρωποι που εμφανίζουν λίγα συμπτώματα (κάποιοι κανένα), τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Τέτοιες είναι οι βλάβες στα μάτια και το νευρικό σύστημα, αλλά και ο αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου μέσω της ταχέως επιταχυνόμενης αθηροσκλήρωσης (στένωση των αρτηριών).

Οι κυριότερες εκδηλώσεις της αθηροσκλήρωσης στο διαβήτη περιλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο (π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου), το εγκεφαλικό επεισόδιο και τη διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια. Η τελευταία μπορεί να καταλήξει σε γάγγραινα.

Δυστυχώς, τις εκδηλώσεις αυτές τις συναντούμε, κατά κανόνα, σε νεότερη ηλικία στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Η δυσμενής εξέλιξη είναι επίσης πολύ πιο γρήγορη από ότι στα άτομα χωρίς διαβήτη.

Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα σταματά να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στην απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα, μεταφέροντάς τη στα μυϊκά κύτταρα όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Η γλυκόζη συσσωρεύεται στο σώμα, προκαλώντας μακροχρόνιες βλάβες.

Μία ένδειξη διαβήτη είναι το σάκχαρο στα ούρα. Στη συνέχεια, μπορεί να πραγματοποιηθεί εξέταση σακχάρου αίματος για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Πρόκειται όμως για στιγμιαίο αποτέλεσμα. Για να είναι αξιόπιστη η διάγνωση, πρέπει να γίνεται εξέταση αίματος HbA1c (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).

Η μέτρηση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου ελέγχου των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς, στη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη και στον εντοπισμό ασθενών με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη (προδιαβήτη).

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη επηρεάζεται από τις τιμές σακχάρου όλου του 24ώρου των τελευταίων 2-3 μηνών. Έτσι σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μετριέται η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη για να ελεγχθεί πόσο καλά είναι ρυθμισμένο το σάκχαρο. Όσο πιο κοντά στο φυσιολογικό ποσοστό είναι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, τόσο πιο καλή είναι η ρύθμιση του διαβήτη.

Οι επιστημονικές εταιρείες έχουν καθορίσει στόχους για το πόσο πρέπει να είναι η ανώτατη αποδεκτή τιμή. Για τον διαβήτη τύπου 1, ο στόχος είναι κάτω από 6.5%. Για τον διαβήτη τύπου 2, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, αλλά και διαβητολογικές εταιρείες από άλλες χώρες, έχουν θέσει ως στόχο ποσοστό μικρότερο από 7%, ενώ σε άλλες χώρες είναι πιο…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: