ΕΕ: Εγκαινιάστηκε η πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αστεγίας – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΕΕ: Εγκαινιάστηκε η πλατφόρμα για την καταπολέμηση της αστεγίας

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ και η κοινωνία των πολιτών δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας στην ΕΕ.

Σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Λισαβόνα, εγκαινίασαν την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας με σκοπό την έναρξη διαλόγου, τη διευκόλυνση της αμοιβαίας μάθησης, τη βελτίωση των στοιχείων και της παρακολούθησης, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας.

Ελληνοτουρκικά: Τι αναμένει η Αθήνα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας — προτεραιότητα για την κοινωνική Ευρώπη

Η διάσκεψη υψηλού επιπέδου στη Λισαβόνα συνδιοργανώνεται από την πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους αστέγους (FEANTSA). Στην εκδήλωση, οι υπουργοί των κρατών μελών καθώς και εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών εταίρων και των πόλεων υπέγραψαν τη «Δήλωση της Λισαβόνας σχετικά με την ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας», με την οποία δρομολογήθηκε η πλατφόρμα. Όλοι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν υπό την αιγίδα της πλατφόρμας και να υλοποιήσουν δράσεις στο πλαίσιο των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους.

Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας αποτελεί την αρχή μιας διαδικασίας για την επίτευξη κοινής αντίληψης και δέσμευσης και για την εξασφάλιση απτής προόδου στα κράτη μέλη όσον αφορά την καταπολέμηση του φαινομένου της αστεγίας. Προσφέρει την ευκαιρία συμμετοχής και συνεργασίας με τοπικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων πόλεων και παρόχων υπηρεσιών. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς να ανταλλάσσουν καλύτερα τις γνώσεις και τις πρακτικές τους και να εντοπίζουν αποτελεσματικές και καινοτόμες προσεγγίσεις, ώστε να σημειώσουν πρόοδο όσον αφορά την εξάλειψη του φαινομένου της αστεγίας.

Στη δήλωση που υπεγράφη, συμφώνησαν ως προς τους ακόλουθους στόχους:

  • κανείς δεν κοιμάται χωρίς κατάλυμα λόγω έλλειψης προσβάσιμης, ασφαλούς και κατάλληλης προσωρινής στέγασης·
  • κανείς δεν ζει σε προσωρινή ή μεταβατική στέγαση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το αναγκαίο για την επιτυχή μετακίνηση σε μόνιμη λύση στέγασης·
  • κανείς δεν απομακρύνεται από κανένα ίδρυμα (π.χ. σωφρονιστικό κατάστημα,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: