ΕΕ: Τι συμβαίνει με τα εμβόλια τρίτων χωρών; – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

ΕΕ: Τι συμβαίνει με τα εμβόλια τρίτων χωρών;

Tην 1η Ιουλίου κυκλοφορεί επίσημα στην ΕΕ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο έχει ως στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ. Για την ώρα βάσει του πιστοποιητικού, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται άτομα που έχουν εμβολιαστεί μόνο με τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το «παιχνίδι» του Τσίπρα με το ΚΙΝΑΛ

Ωστόσο ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από την Ινδία αλλά και την Αφρικανική Ένωση, διότι τόσο η Ινδία όσο και χώρες της Αφρικής χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων την ινδική εκδοχή του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο ονομάζεται Covishield. Στην ΕΕ ωστόσο έχει εγκριθεί από την ΕΜΑ μόνο η ευρωπαϊκή εκδοχή του εμβολίου της ΑstraZeneca, γνωστό ως Vaxzeria. Η Αφρικανική Ένωση κάνει λόγο για διακρίσεις σε βάρος ταξιδιωτών από την Αφρική, ενώ στην Ινδία το Serum Institute of India που παράγει την ινδική εκδοχή του AstraZeneca ζητά και αυτό το εμβόλιο να εγκριθεί από την ΕΜΑ.

Διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στην πράξη όμως, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνταλμπερτ Γιαντς, στην ΕΕ μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν εμβολιαστεί με το Covishield, δεδομένου ότι επί μέρους κράτη-μέλη μπορούν να αναγνωρίσουν οποιοδήποτε εμβόλιο έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). «Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα εμβόλια που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΠΟΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η λίστα του ΠΟΥ περιλαμβάνει όχι μόνο τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, αλλά και το Covishield καθώς και τη νοτιοκορεατική εκδοχή του ΑstraZeneca, ονόματι SK Bio. Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει επίσης τα κινεζικά Sinopharm και Sinovac και όλες τις παραλλαγές εμβολίων των BioNTech/Pfizer, Moderna και Janssen (Johnson & Johnson). Όλα τα παραπάνω σκευάσματα μπορούν να εγγραφούν στο κίτρινο πιστοποιητικό εμβολιασμού του ΠΟΥ. Ωστόσο, όλα τα παραπάνω εμβόλια δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες φαρμάκων ανά τον κόσμο.

Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ διατηρούν ωστόσο τη δυνατότητα να αποφασίζουν αυτόνομα για την αποδοχή εμβολίων που βρίσκονται στη λίστα του ΠΟΥ (και όχι ακόμη της ΕΜΑ) και να εκδίδουν πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μπορούν να πράξουν κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι όσα ισχύουν για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολισμού αποτελούν σύσταση. Η ΕΕ αναγνωρίζει πάντως ότι πρόκειται για περίπλοκες ρυθμίσεις που δεν είναι εύκολα κατανοητές αλλά χρήζουν ερμηνείας από τις εθνικές αρχές.

Σύγχυση και με το εμβόλιο BioNTech/Pfizer

Πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Ινδία

Πιστοποιητικά εμβολιασμού στην Ινδία

Το μπέρδεμα με τα εμβόλια δεν αφορά μόνο το…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: