ΕΦΚΑ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του

ΕΦΚΑ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του

Κατατίθεται στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης εντός του Ιανουαρίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, «που αποτελεί το επιστέγασμα των πρωτοβουλιών οι οποίες έχουν ήδη αναληφθεί για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του πιο προβληματικού φορέα της δημόσιας διοίκησης, με τον οποίο συναλλάσσονται καθημερινά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι και 4 εκατομμύρια εργαζόμενοι», αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνει, «οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες εστιάστηκαν στην επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων (και είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση 225.000 κύριων συντάξεων πέρυσι, που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ) και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με επιστέγασμα τον Ενιαίο Αριθμό Εξυπηρέτησης του Πολίτη 1555, που έχει δεχθεί πάνω από 1 εκατομμύρια κλήσεις – εκ των οποίων το 80% περίπου αφορούσε στον ΕΦΚΑ – που έχουν απαντηθεί σε πρώτο επίπεδο σε ποσοστό πάνω από 85%.

Το νομοσχέδιο, που θα ξεκινήσει να συζητείται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, αποτελεί μια ακόμα πιο ουσιαστική παρέμβαση σε μονιμότερη βάση, με την οποία:

– επιδιώκεται η προσέλκυση υψηλού επιπέδου στελεχών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα,

– θεσπίζεται σύστημα κινήτρων, αλλά και ελέγχων για τους υπαλλήλους,

– επιταχύνονται οι προμήθειες και

– εισάγονται ρυθμίσεις για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του φορέα».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Το νομοσχέδιο, που κατατίθεται σήμερα, επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να μετατρέψουμε τον ΕΦΚΑ από πρωταγωνιστή ιστοριών καθημερινής τρέλας και ταλαιπωρίας σε ασφαλιστικό οργανισμό ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των υπαλλήλων και κυρίως πολύ καλύτερη την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να διορθώσουμε τις παθογένειες δεκαετιών, να απαλείψουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να ξεπεράσουμε παρωχημένες πρακτικές και αντιλήψεις. Δεν επενδύουμε στην ακινησία, αλλά σε στοχευμένες κινήσεις για έναν ΕΦΚΑ λειτουργικό και αποτελεσματικό, ικανό να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες τόσο των πολιτών, όσο και των εργαζομένων του».

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

 Χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας με οφειλές έως 100 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ

Προβλέπεται ότι για τη χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: