Εγκρίθηκε νέο φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Ενα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, το οποίο επιβραδύνει τη νόσο του εγκεφάλου ενέκρινε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Διαβάστε επίσης: Αλτσχάιμερ: Τεστ ούρων δίνει ενδείξεις για τη νόσο σε αρχικό στάδιο

Πρόκειται για το Leqembi, το πρώτο φάρμακο που έχει αποδειχθεί πειστικά ότι επιβραδύνει την απώλεια της μνήμης και της σκέψης, τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Ο FDA το ενέκρινε ειδικά για ασθενείς με ήπια ή πρώιμη νόσο.

Μελέτες του φαρμάκου – το οποίο χορηγείται ενδοφλέβια κάθε 2 εβδομάδες – υποδηλώνουν ότι είναι πιο ελπιδοφόρο από τις υπόλοιπες διαθέσιμες θεραπείες, που είναι ελάχιστες βέβαια στον αριθμό τους. Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί της νόσου του Αλτσχάιμερ είπαν ότι δεν ήταν σαφές από τα ιατρικά στοιχεία εάν το Leqembi θα μπορούσε να επιβραδύνει τα συμπτώματα αρκετά ώστε να μην είναι αισθητά στους ασθενείς.

Κάποιοι άλλοι επιστήμονες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για την ασφάλειά του μετά το θάνατο τριών ασθενών στις κλινικές δοκιμές.

Ακόμη και μια πρόσφατη έκθεση από μια μεγάλη κλινική δοκιμή διάρκειας 18 μηνών, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και συντάχθηκε από επιστήμονες από την κορυφαία εταιρεία παραγωγής του φαρμάκου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του Leqembi στην πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Το φάρμακο κατασκευάστηκε από την ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Eisai, σε συνεργασία με την αμερικανική Biogen, η οποία είχε κατασκευάσει το αμφιλεγόμενο φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ, το Aduhelm, ώστε να προχωρήσει στην εμπορική προώθησή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από Εγκρίθηκε νέο φάρμακο που επιβραδύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: