Ειρηναίος : Η διαδρομή και το όραμά του για το Πατριαρχείο Σερβίας – Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ειρηναίος : Η διαδρομή και το όραμά του για το Πατριαρχείο Σερβίας

Θλίψη σε χιλιάδες πιστούς έχει προκαλέσει η  κοίμηση του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή από επιπλοκές του κορωνοϊού το πρωί της Παρασκευής.

Ο μακαριστός Πατριάρχης  νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι και χτες Πέμπτη  λόγω της σοβαρότητας στην κατάσταση της υγείας του, μετέβησαν γιατροί από τη Ρωσία  στο Βελιγράδι για να συνδράμουν.

Κορωνοϊός : Θεσσαλονίκη ώρα μηδέν – Μετά την επίταξη κλινικών προετοιμάζουν διακομιδές με C-130 και τρένα

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Πατριάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες του Διεθνούς Πρακτορείου Ορθοδοξία, έπεσε σε κώμα με αποτέλεσμα να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Ο μακαριστός Πατριάρχης υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα για την Σερβία και ένα τεράστιο κεφάλαιο για την Ορθοδοξία.

Συνδεόταν με πολλούς έλληνες ιερείς ενώ ως Μητροπολίτης Νις αλλά και ως ο μετέπειτα Πατριάρχης έγραψε αρκετές λαμπρές σελίδες, στην ιστορία του Πατριαρχείου.

Η διαδρομή του Πατριάρχη

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος Γκαβρίλοβιτς γεννήθηκε στο χωρίο Vidova κοντά στο Τσάτσακ της Σερβίας το 1930 και βαπτίστηκε με το όνομα Μίροσλαβ.

Τελείωσε την εκπαίδευσή του στην πόλη Τσάτσακ και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου. Αφού αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή εντάχθηκε στο στρατό.

Μετά την επιστροφή του από το στρατό, διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής του σχολείου Prizren. Πριν αναλάβει καθήκοντα ως καθηγητής τον Οκτώβριο του 1959, στο μοναστήρι της Ρακόβιτσα, εκάρη Μοναχός με το όνομα Ειρηναίος από την Αυτού Αγιότητα τον Σέρβο Πατριάρχη Γερμανό.

Τον ίδιο μήνα στις 27 Οκτωβρίου 1959, στην εκκλησία της Ružica στο Kalemegdan, χειροτονήθηκε. Ενώ υπηρετούσε ως καθηγητής στο Θεολογικό Σεμινάριο στο Prizren, ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα. Το 1969 διορίστηκε διευθυντής της Μοναστηριακής Σχολής στη Μονή Ostrog, από όπου επέστρεψε στο Prizren και διορίστηκε πρύτανης της σχολής Prizren Το 1974, εξελέγη Επίσκοπος Μοραβίτσα. Ένα χρόνο αργότερα, το 1975, εξελέγη Επίσκοπος Νις όπου παρέμεινε για 35 χρόνια.

Στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 22 Ιανουαρίου 2010, εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης της Σερβίας. Ειρηναίος : Η διαδρομή και το όραμά του για το Πατριαρχείο Σερβίας - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Σε νοσοκομείο από τις 4 Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται, ότι ο  προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου στις 4 Νοεμβρίου όταν βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Παρουσίαζε αρχικά ήπια κλινική εικόνα ωστόσο κρίθηκε αναγκαίο να γίνει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: