Εκ περιτροπής εργασία αντί «Συν-Εργασία» προτιμούν οι εργοδότες, της Ρούλας Σαλούρου | Kathimerini

grapheiaaaaa

Το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας καλύπτει μόνο το κόστος της πραγματικής απασχόλησης, ενώ ο μηχανισμός «Συν-Εργασία» καλεί την επιχείρηση, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να πληρώσει επιπλέον 12% με 16%.
Τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ είναι διατεθειμένη να «ρίξει» η κυβέρνηση στην αγορά για τη διάσωση της απασχόλησης και όμως, οι επιχειρήσεις φαίνεται πως γυρίζουν την πλάτη στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Τα στοιχεία του πρώτου διαστήματος είναι απογοητευτικά, με το οικονομικό επιτελείο να αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο επιπλέον διορθωτικών παρεμβάσεων, προκειμένου να κάνει ελκυστικότερο προς τους εργοδότες ένα πρόγραμμα που στον πυρήνα του στηρίζει την ευελιξία στη αγορά εργασίας. 
Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων απ’ όλους τους κλάδους ξεκαθαρίζουν μιλώντας στην «Κ» ότι εν μέσω μιας περιόδου έντονης αβεβαιότητας, η δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας λειτουργεί αποτρεπτικά. Η υποχρέωση κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών στον ονομαστικό μισθό, ακόμη και μετά τη βελτιωτική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής, αποτελεί ένα ακόμη πρόσκομμα.
Οπως άλλωστε και το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν προσφέρει στους εργοδότες ένα ισχυρό οικονομικό αντιστάθμισμα, για να ενταχθούν σε αυτό. Κι όσο υπάρχει ως δυνατότητα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την εκ περιτροπής εργασία, λύσεις όπως αυτές που δίνει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα έρχονται πάντα δεύτερες στις επιλογές τους, σημειώνουν.
Συγκρίνοντας τις δύο δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας, διαπιστώνει κανείς ότι το καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης, που ισχύει πολύ πριν από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, είναι πιο φθηνό για τον εργοδότη. Καλύπτει μόνο το κόστος της πραγματικής απασχόλησης, ενώ ο μηχανισμός «Συν-Εργασία» καλεί την επιχείρηση στο πλαίσιο της αλληλεγγύης να πληρώσει επιπλέον 12% με 16%.
Η εκ περιτροπής εργασία έχει περιορισμένες δεσμεύσεις, κυρίως όσον αφορά την προστασία της απασχόλησης. Οσο για τις προϋποθέσεις υλοποίησης, πλέον, με όλες τις επιχειρήσεις να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, είναι πιθανότατα εξίσου εύκολο να προσφύγει κάποια επιχείρηση στη λύση της εκ περιτροπής. Βέβαια, προβλέπεται μια πιο γραφειοκρατική διαδικασία από αυτή της απλής αίτησης προς την ΑΑΔΕ και το σύστημα «Εργάνη» που απαιτείται για την ένταξη στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».
Ομοιότητες – διαφορές
Ας δούμε αναλυτικά, με τη βοήθεια του δικηγόρου – εργατολόγου Γιάννη Καρούζου, τις ομοιότητες και διαφορές: 
Εκ περιτροπής…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: kathimerini.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: