Έκανε πίσω η κυβέρνηση για την παραγραφή αδικημάτων στο Χρηματιστήριο

Έκανε πίσω η κυβέρνηση για την παραγραφή αδικημάτων στο Χρηματιστήριο

Διάταξη που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς δημιουργούσε τον κίνδυνο ατιμωρησίας στα σοβαρά χρηματιστηριακά αδικήματα, «ξήλωσε» η κυβέρνηση από το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς είχε εκφράσει ανοικτά αντιρρήσεις ακόμη και η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, ενώ οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή προειδοποιούσαν ότι θα έμεναν ατιμώρητοι παραβάτες για σοβαρές κατηγορίες.

Τα χρηματιστηριακά αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος υπόκεινται σε παραγραφή εντός δεκαετίας, αλλά με διάταξη που είχε περιληφθεί στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το οποίο είχε δοθεί σε διαβούλευση τον Ιανουάριο, ο χρόνος της παραγραφής «ψαλιδιζόταν» στην πενταετία. Ειδικότερα, το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου ανέφερε ότι «οι παραβάσεις της νομοθεσίας, που ισχύει για την κεφαλαιαγορά και η σχετική αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή».

Η αρχική ρύθμιση, όπως είχαν επισημάνει στη διαβούλευση οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπήρχε κίνδυνος να οδηγήσει σε ατιμωρησία, καθώς είναι γνωστό ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και κατά κανόνα οι έρευνές της για χρηματιστηριακά αδικήματα έχουν μακρά διάρκεια, κάτι που σημαίνει ότι η συντόμευση του χρόνου παραγραφής πιθανόν να άφηνε ατιμώρητους τελικά παραβάτες που μπορεί να βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες.

Όπως επισήμαινε ο Σύλλογος Εργαζομένων, «η πρόβλεψη παραγραφής μετά την παρέλευση 5ετίας από την διάπραξη της παράβασης, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, αφού η φύση των εποπτευόμενων αντικειμένων σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Ε.Κ. θα οδηγήσει στην ατιμωρησία και συνακόλουθη υποβάθμιση του εποπτικού έργου και της διεθνούς αξιολόγησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε επίσης εκφράσει τη διαφωνία της με τη σύντμηση της προθεσμίας παραγραφής κακουργημάτων και πρότεινε την αναμόρφωση της διατύπωσης του σχετικού άρθρου, ώστε να ξεκαθαρίσει ότι η παραγραφή καλύπτει μόνο τις αρμοδιότητες ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι τη γενικότερη ποινική αντιμετώπιση χρηματιστηριακών αδικημάτων. «Προτείνεται», τόνιζε η διοίκηση του ΧΑ, «η αναδιατύπωση της πρώτης παραγράφου ως εξής:”Η αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης διατάξεων της νομοθεσίας που ισχύει για την κεφαλαιαγορά υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή”. Δηλαδή,…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: www.sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: