Εκκρεμείς συντάξεις: «Μπάλωμα» με 345-384 ευρώ και βλέπουμε…

Εκκρεμείς συντάξεις: «Μπάλωμα» με 345-384 ευρώ και βλέπουμε...

Για τον «γόρδιο δεσμό» που καλείται εκκρεμείς συντάξεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις 300.000, συνιστώντας πρόβλημα με τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, η κυβέρνηση επιστρατεύει την εμβαλωματική λύση της καταβολής προσωρινής-εθνικής σύνταξης με την αίτηση συνταξιοδότησης. 

Έτσι, μπορεί οι ψηφιακές συντάξεις, οι οποίες  θα έβγαιναν με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ που επαγγέλλονταν ο Γ. Βρούτσης, να «πήγαν περίπατο» -μαζί με τον υπουργό- η καινούργια ωστόσο πολιτική ηγεσία ρίχνει το βάρος της στον project manager (Μιχάλη Κεφαλογιάννη ) και  εμφανίζει ως «μπάλωμα» την εθνική σύνταξη, προστάδιο της προσωρινής που θα οδηγεί στην οριστική σύνταξη.

Μάλιστα, ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε σήμερα να προαναγγείλει ότι τη Δευτέρα θα φέρει στη Βουλή τροπολογία για την άμεση καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, σε όσους περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους. Η τροπολογία θα προβλέπει και αναδρομική καταβολή από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης.

Το ποσό της προσωρινής σύνταξης με το οποίο καλούνται να ζήσουν οι ασφαλισμένοι ανέρχεται στα 384 ευρώ τον μήνα για 20 έτη ασφάλισης, που μειώνεται σταδιακά για να φθάσει τα 345 ευρώ για τη 15ετία. Φυσικά θα πρέπει να πληρούνται και τα δύο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας (62ο) και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης (μίνιμουμ 15 έτη).

Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε συγκεκριμένο παράδειγμα για 20 χρόνια ασφάλισης, λέγοντας ότι εάν η αίτηση συνταξιοδότησης εκκρεμεί 10 μήνες, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα λάβει και αναδρομικά 3.840 ευρώ, έπειτα θα συνεχίσει να λαμβάνει 384 ευρώ κάθε μήνα, μέχρι να βγει η προσωρινή σύνταξή του, που είναι το επόμενο στάδιο και, στη συνέχεια, θα εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι θα ενεργοποιηθεί μία πλατφόρμα, στην οποία θα δηλωθούν κάποια απαραίτητα στοιχεία, όπως το IBAN, κ.λπ.

«Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης, αλλά και για την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης», αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι το 2020 ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019, ενώ ξεκίνησε τμηματικά να καταβάλλεται η ψηφιακή σύνταξη.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί πριν από το 2018 και θα καταβληθεί προσπάθεια να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: