Έκρηξη επενδύσεων το 2023 αλλά… δεν φέρνουν ανάπτυξη

Έκρηξη επενδύσεων το 2023 αλλά... δεν φέρνουν ανάπτυξη

Μια πρωτόγνωρη για την ελληνική οικονομία «έκρηξη» επενδύσεων έρχεται το 2023, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης, στην καλύτερη περίπτωση, θα υποχωρήσει κοντά στο 2%, ενώ με βάση τα πιο δυσμενή σενάρια το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ) θα εισρεύσει στην οικονομία ένας πακτωλός επενδύσεων ύψους 15,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 8 μονάδες του ΑΕΠ, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπ. Οικονομικών, στο 1,8%, ενώ υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που εκτιμούν ότι θα είναι αρνητικός, ακολουθώντας την υφεσιακή τάση της ευρωζώνης.

Οι κύριοι μοχλοί των επενδύσεων, όπως τονίζεται σε ανάλυση της Alpha Bank, αναμένεται να είναι οι πόροι από το ΠΔΕ και το ΤΑΑ, το συνολικό ύψος των οποίων το 2023 εκτιμάται σε 15,3 δισ. ευρώ. Η σημασία της ταχύτητας απορρόφησης των πόρων του ΤΑΑ, επομένως, είναι κρίσιμη για την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και την προσέλκυση επενδύσεων. Η εμπροσθοβαρής απορρόφηση και διάχυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην ελληνική οικονομία -δεδομένου ότι η χώρα μας έχει ήδη εισπράξει το 25% των συνολικών κεφαλαίων του ΤΑΑ- αναμένεται να κινητοποιήσει πρόσθετους ιδιωτικούς επενδυτικούς πόρους, δημιουργώντας, παράλληλα, προσδοκίες για νέο ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα μας.

Η Alpha σημειώνει ότι, εκτός από αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες επενδύσεων, το 2023 αναμένεται και ένα νέο ρεκόρ στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ). Το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι ΑΞΕ ξεπέρασαν το 80% των εισροών του 2021, έτος με το μεγαλύτερο ύψος ΑΞΕ της τελευταίας εικοσαετίας. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις από το εσωτερικό της χώρας, τονίζεται ότι η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με την ικανότητα του τελευταίου να επιτύχει την αποτελεσματική κατανομή των κεφαλαίων του ΤΑΑ, αναμένεται να στηρίξουν τη μελλοντική πιστωτική επέκταση προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ θα ακολουθήσει το 2023 την ευρωπαϊκή τάση και θα κινηθεί έντονα πτωτικά (αριστερά), χωρίς πάντως να γυρίσει η οικονομία σε ύφεση. Είναι εντυπωσιακή, όμως, όπως φαίνεται αριστερά, η απόκλιση που θα υπάρξει ανάμεσα στις συνιστώσες του ΑΕΠ: Κατανάλωση και εξαγωγές θα κάνουν «βουτιά», λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού στα εισοδήματα και κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: