ΕΚΤ: Γιατί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δεν θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων

Logo Image

Αποκλιμάκωση και υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, κάτω από το 10% για πρώτη φορά σε διάστημα τριών μηνών, δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο τιμάριθμός υποχώρησε στο 9,2%, από 10,1% τον Νοέμβριο. Προάγγελος για τη νέα υποχώρηση του πληθωρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είχαν αποτελέσει τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία για το Δεκέμβριο.

Η επιβράδυνση μπορεί να απαλύνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ωστόσο, θεωρείται απίθανο ότι θα είναι αρκετή για να βάλει «φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων, σχολιάζουν οι Financial Times προσθέτοντας ότι οι αγορές να εξακολουθούν να αναμένουν σε μια σειρά αυξήσεων κατά τη διάρκεια του 2023.

Γιατί όμως η υποχώρηση του πληθωρισμού δεν είναι αρκετή για να αλλάξει ρότα η ΕΚΤ;

Είναι γεγονός ότι η μείωση που καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων και η κρατική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό τον πληθωρισμό. Όμως οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.

Το Βερολίνο, για παράδειγμα, επιδότησε τους λογαριασμούς φυσικού αερίου των περισσότερων νοικοκυριών για τον Δεκέμβριο, οι οποίοι- σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Commerzbank- έριξαν τον εναρμονισμένο ρυθμό του πληθωρισμού κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 10%, και διαμορφώθηκε στο 9,6%, από 11,3% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους των υπηρεσιών, ένας δείκτης για το πόσο είναι πιθανό να διαρκέσουν οι πιέσεις στις τιμές, επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο.

Στην Ισπανία, ο δομικός πληθωρισμός (ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στον οποίο δεν λαμβάνονται υπόψη οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας επειδή είναι ευμετάβλητα και εποχικά) αυξήθηκε σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, παρά την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του εναρμονισμένου δείκτη στο 5,6%.

Αν και ο συνολικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε από το 10,6% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο, σε 10,1% τον Νοέμβριο, ο δομικός πληθωρισμός- που διαμορφώθηκε στο 5%, παρέμεινε σε ιστορικό υψηλό. Και όπως αναμενόταν, παραμένει στα ίδια επίπεδα τον Δεκέμβριο καταγράφοντας μικρή αύξηση, στο 5,2%.

Με τον δομικό πληθωρισμό να αυξάνεται και να διαμορφώνεται πάνω από το διπλάσιο του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- που είναι στο 2%-, ο Philip Rush της Heteronomics εκτιμάει ότι «ο πληθωρισμός δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σταθερά στον στόχο (της ΕΚΤ) μέχρι να ξεπεραστεί…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: