Εκτελεστικός διευθυντής της Goldman Sachs: Η Ελλάδα είναι η πιο σταθερή χώρα στη νότια Ευρώπη

Εκτελεστικός διευθυντής της Goldman Sachs: Η Ελλάδα είναι η πιο σταθερή χώρα στη νότια Ευρώπη

Τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια υπογραμμίζει ο Φίλιππο Ταντέι, Εκτελεστικός Διευθυντής της Goldman Sachs – Global Investment Research, σε συνέντευξή του στο Business Daily. Ξεχωρίζει ως κομβικής σημασίας αλλαγή, που βελτιώνει δραστικά τα δεδομένα για την Ελλάδα, την πολιτική σταθερότητα: «Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα έναντι άλλων χωρών που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Είναι ίσως η πιο σταθερή χώρα στη νότια Ευρώπη, από πολιτική άποψη», σημειώνει.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται και για το χρέος υπογραμμίζοντας ότι μετά την πανδημία η επιπλέον αύξηση του χρέους δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά γενικότερα την Ευρώπη. «Ένα κοινό πρόβλημα είναι μικρότερο πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ταντέι επισημαίνει τη μεγάλη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης τονίζοντας ότι η αξιοποίηση των πόρων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, ενισχύοντας την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. «Το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδήγησε στην κινητοποίηση πόρων και την υλοποίηση επενδύσεων που αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έως το 2026. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακά μεγάλο πακέτο στήριξης. Το Ταμείο θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και οδηγούν στην ανάπτυξη. Παράλληλα, προσφέρουν στη χώρα πρόσθετα κεφάλαια που είναι αποφασιστικής σημασίας για τη μακροχρόνια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει. Αναφέρεται, ωστόσο, στον κίνδυνο για το αν θα καταφέρει η χώρα μας να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους: «Το μεγάλο ερώτημα, η πρόκληση, είναι να υπάρχει η δομή, οι διαδικασίες και ο μηχανισμός προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να υλοποιήσει τα έργα αυτά ώστε να λάβει τα ευρωπαϊκά κονδύλια».

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή οικονομία και τις επιπτώσεις της Όμικρον, o Εκτελεστικός Διευθυντής στο Investment Research της Goldman Sachs εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες, καθυστερώντας και όχι εκτροχιάζοντας την αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν οι FED προχωρά σε αυξήσεις επιτοκίων. «Η τάση των ευρωπαϊκών αγορών να αποδίδουν καλύτερα οφείλεται και στο γεγονός ότι στην Ευρώπη έχουμε περισσότερες μετοχές αξίας έναντι μετοχών ανάπτυξης», σημειώνει.

Ποια είναι η εκτίμηση για τις επόμενες κινήσεις της Fed; Θα προχωρήσει σε επιθετική αύξηση επιτοκίων;
Η βασική μας υπόθεση είναι ότι η FED τη φετινή χρονιά θα προχωρήσει…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: skai.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: