Ελ Σαλβαδόρ: Αποπέμπει δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ο πρόεδρος της χώρας

Ελ Σαλβαδόρ: Αποπέμπει δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ο πρόεδρος της χώρας

Butterfly Jewelry Set Handmade | 24K Gold Finished | Astonishing

Butterfly Jewelry Set Handmade | 24K Gold Finished | Astonishing

€99.95 Inc. Vat


24K Gold Finished
Adjustable size for Bracelet & Ring
FREE Shipping!
Handmade Women’s Butterfly Jewelry Set Jewelry

FREE Shipping Worldwide!

 

 


 

Handmade Butterfly Jewelry Set 24K Gold Finished | jewelryaccessories4u.com

Handmade Butterfly Jewelry Set 24K Gold Finished
€99.95 Inc. Vat

Butterfly Jewelry Set includes:
Handmade Butterfly Bracelet
Handmade Butterfly Ring

FREE Shipping Worldwide!

 

 


 

Πολιτική θύελλα προκαλεί στο Ελ Σαλβαδόρ η απόφαση του Κογκρέσου να παύσει δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου που θεωρούνταν εχθρικοί έναντι του προέδρου Ναγίμπ Μπουκέλε, απόφαση που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε θεσμικό πραξικόπημα και προκαλεί ήδη ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο.

Το κόμμα «Νέες Ιδέες» του προέδρου, που εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στην εθνική αντιπροσωπεία στις ενδιάμεσες εκλογές του Φεβρουαρίου, προχώρησε στην καθαίρεση, λίγη ώρα μετά την συγκρότησή του Κογκρέσου σε σώμα χθες Σάββατο, του συνόλου των μελών της Συνταγματικής Επιτροπής του Ανώτατου Δικαστηρίου, που κατηγόρησε πως είχαν λάβει «αυθαίρετες» αποφάσεις και ότι παρεμπόδισε την εφαρμογή της πολιτικής του αρχηγού του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Ακόμη, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αποπομπής του γενικού εισαγγελέα του Ελ Σαλβαδόρ, του Ραούλ Μελάρα, που θεωρείτο προσκείμενος σε ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Και ο λαός του Σαλβαδόρ, μέσω των αντιπροσώπων του, είπε: αποπέμπεστε!» πανηγύρισε μέσω Twitter, γράφοντας την τελευταία λέξη με όλα τα γράμματα κεφαλαία, ο κ. Μπουκέλε, στην εξουσία από το 2019 στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Ο πρόεδρος έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την παραδοσιακή πολιτική τάξη, που απαξιώθηκε εξαιτίας σειράς σκανδάλων διαφθοράς.

Δημοφιλής διότι εκφράζει τη βούλησή του να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα και την ανασφάλεια, ο 39χρονος πρόεδρος έχει βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωπος τόσο με το Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και με την γενική εισαγγελία.

Οι δικαστές που παύθηκαν, οι αντικαταστάτες των οποίων θα οριστούν προσεχώς από την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, καταγγέλλοντας ότι η απόφαση του κοινοβουλίου είναι «αντισυνταγματική».

Η αντιπολίτευση, τόσο το δεξιό κόμμα ARENA όσο και Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN, αριστερά, πρώην κίνημα ανταρτών) κατήγγειλε σύσσωμη απόπειρα θεσμικού πραξικοπήματος.

«Αυτό που έγινε απόψε στο κοινοβούλιο από την πλειοψηφία που εξέλεξε ο λαός με την ψήφο του είναι πραξικόπημα», είπε ο Ρενέ Πορτίγιο, κοινοβουλευτικός του ARENA.

«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα δεν θα γίνει συνεργός σε αυτό το πραξικόπημα», υπερθεμάτισε η Αναβέλ Μπεγιόσο, συνάδελφός του που ανήκει στο FMLN.

ΜΚΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Αυτή είναι μια κατάσταση που ενέχει μεγάλο κίνδυνο», καθώς το κόμμα του προέδρου «παίζει με τη φωτιά» και «η κρίση μπορεί να πάρει τέτοιες…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: