Έλαιο δεντρολίβανου: Τα οφέλη & ο τρόπος να το φτιάξετε στο σπίτι

Έλαιο δεντρολίβανου: Τα οφέλη & ο τρόπος να το φτιάξετε στο σπίτι

Η λατινική ονομασία του δεντρολίβανου, Rosmarinus, αποτελεί σύνθεση των λέξεων:ros, που σημαίνει δροσιά, και marinus που σημαίνει θαλάσσιος.

Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να αρωματίσει διάφορα φαγητά καθώς και στην παραγωγή αφεψημάτων. Ως αφέψημα μπορεί να καταπολεμήσει τη διάρροια, την ατονία, το κρυολόγημα, την υπερκόπωση και την κατάθλιψη.

Αξιοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στη σαπωνοποιία καθώς είναι πλούσιο σε φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Επίσης, το δενδρολίβανο θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά γι΄αυτό μπορείτε να το φυτέψετε σε μια γλάστρα ή στον κήπο σας.

Τα οφέλη του ελαίου δεντρολίβανου

Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, το δεντρολίβανο θεωρήθηκε ότι ενισχύει τη μνήμη. Συγκεκριμένα, η εισπνοή ελαίου δεντρολίβανου βοηθά στην πρόληψη της διάσπασης της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου σημαντικής για τη σκέψη, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Καταπολεμά την τριχόπτωση: Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, πιο γνωστή ως ανδρική φαλάκρα, αν και μπορεί επίσης να επηρεάσει και τις γυναίκες. Το μασάζ με έλαιο δεντρολίβανου αντιμετωπίζει την αλωπεκία ενισχύοντας το τριχωτό της κεφαλής.

Συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου: Στη λαϊκή ιατρική, το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ως ήπιο παυσίπονο καθώς είναι εξαιρετικό τονωτικό και σπασμολυτικό. Τέλος, είναι χρήσιμο για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και των κρίσεων ημικρανίας.

Απωθεί τα έντομα: Το έλαιο δεντρολίβανου χρησιμοποιείται ως φυτικό εντομοαπωθητικό και είναι ιδανικό για την προστασία από κουνούπια, κρότωνες και μέλισσες.

Μειώνει το άγχος: Η εισπνοή του ελαίου δεντρολίβανου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Συγκεκριμένα, το δεντρολίβανο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μπορεί να έχει επιβλαβείς επιδράσεις στο σώμα σας. Για όσους δεν το γνωρίζουν η κορτιζόλη θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες.

Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος: Εάν τα άκρα σας είναι παγωμένα, το μασάζ με λάδι δεντρολίβανου μπορεί να σας βοηθήσει να τα θερμάνετε. Επίσης, φαίνεται να συμβάλει σε διάφορες παθήσεις όπως η νόσος του Raynaud, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μειώνει τις φλεγμονές: Το έλαιο δεντρολίβανου περιέχει φλαβονοειδή, λευκοτριένιο Β4 και πτητικό έλαιο. Κατά συνέπεια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε τραυματισμούς και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, ωφελεί τους πάσχοντες από…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: onmed.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: