Έλεγχος της ΕΑΔ για συνταγογραφήσεις εν αγνοία ασφαλισμένου

Logo Image

Στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών διαβιβάστηκε έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία διενήργησε έλεγχο τον περασμένο Δεκέμβριο, κατόπιν καταγγελίας ιδιώτη ιατρού, αναφορικά με συνταγογράφηση, εν αγνοία του, φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στις ναρκωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με την ΕΑΔ, ο έλεγχος εστιάστηκε: α) στα στοιχεία καταχώρισης και εκτέλεσης των συνταγών όπως αυτά τηρούνται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. β) στην εξέταση προσώπων και συγκεκριμένα του καταγγέλλοντος και των φαρμακοποιών στα φαρμακεία των οποίων εκτελέστηκαν οι συνταγές.

Όπως διαπιστώθηκε ειδικότερα κατά τον έλεγχο, στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. είχαν καταχωριστεί συνολικά 31 συνταγές στο όνομα του καταγγέλλοντος εν αγνοία του, εκ των οποίων είχαν εκτελεστεί οι 28 συνταγές. Οι συνταγογραφούμενες δραστικές ουσίες των εν λόγω φαρμακευτικών σκευασμάτων υπάγονταν στις διατάξεις του ν.3459/2006 (Α΄103) περί ναρκωτικών ουσιών.

Η ηλεκτρονική καταχώριση των συνταγών είχε πραγματοποιηθεί από ιατρό, ο οποίος υπηρετούσε ως επικουρικός ιατρός, ιατρικής ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, σε μονάδα υγείας αρμοδιότητας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι κατά την εκτέλεση των εν λόγω συνταγών από τα φαρμακεία, δεν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα που αφορούσαν στην ταυτοποίηση του/της ασθενή για τον/την οποία έχει καταχωριστεί ηλεκτρονική συνταγή. Οι συνταγές αυτές εκτελέστηκαν σε ποσοστό 96,4% σε φαρμακεία κοντά στην οικία του ιατρού.

Η έκθεση ελέγχου της ΕΑΔ διαβιβάστηκε στον ΕΟΠΥΥ και στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για ενέργειες αρμοδιότητάς τους αναφορικά με τις δικλίδες ασφαλείας κατά την ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση συνταγών ναρκωτικών ουσιών, καθώς και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: