ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Δημιουργία δοκιμαστικών αγρών με υποτροπικά φυτά στην Περ. Πελοποννήσου

ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Δημιουργία δοκιμαστικών αγρών με υποτροπικά φυτά στην Περ. Πελοποννήσου

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει τα τελευταία χρόνια σε περιοχές της νότιας Ελλάδας αναφορικά με την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών, όπως αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα και μακαντάμια.

Ενδιαφέρον που έρχεται ως συνέχεια της ολοένα και αυξημένης ζήτησης τέτοιων προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο για τη διατήρηση και εξάπλωση της καλλιέργειας τους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι αρχικά ο εντοπισμός κατάλληλων περιοχών εγκατάστασης καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας για την καλλιέργεια των παραπάνω ειδών.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που έχει ως σκοπό τη σταδιακή εξοικείωση των παραγωγών της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις νέες καλλιέργειες των υποτροπικών φυτών.

Το εν λόγω έργο θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 99.200 ευρώ, θα έχει διάρκεια πέντε ετών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία επιδεικτικών αγρών αλλά και την εκπαίδευση των παραγωγών.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου «θα παρέχεται επιστημονική υποστήριξη ως προς την εγκατάσταση και τις καλλιεργητικές τεχνικές καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου ενώ θα υπάρχει ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών και του ευρύτερου κοινού».

Μέσω του προγράμματος θα δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εξοικειωθούν με τις νέες αυτές καλλιέργειες, με τα οφέλη που θα προκύψουν σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου να «είναι η ανασυγκρότηση της γεωργίας στην Πελοπόννησο με την προώθηση των υποτροπικών ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες και η διείσδυση νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά».

Στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος περιλαμβάνεται ο εντοπισμός κατάλληλων -ως προς τις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες- αγροτεμαχίων για εγκατάσταση υποτροπικών ειδών σε διαφορετικές περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εν συνεχεία θα γίνει η εγκατάσταση των «επιδεικτικών αγρών», ενώ σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα παρέχονται συμβουλές από επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ως προς την εγκατάσταση και τις καλλιεργητικές τεχνικές καθ΄ όλη τη διάρκεια του έργου.

«Το πρόγραμμα αυτό μας δίνει επίσης την ευκαιρία σε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με την περιφέρεια Πελοποννήσου και τους γεωπόνους της, φυτώρια που θα παράγουν στο μέλλον γενετικό υλικό, καθώς επίσης να…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: