Ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε χθες Άγκυρα και Αθήνα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης, ζητώντας επίλυση των προβλημάτων χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς.

Η Αθήνα, διαβάζει αυτήν την παρέμβαση ως ενεργοποίηση των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και στήριξη των ελληνικών θέσεων, εφόσον η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι είναι υπέρ του διαλόγου, με προϋπόθεση την αποκλιμάκωση της έντασης.

Στην ερώτηση αν η παρέμβαση των ΗΠΑ ή η απειλή κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ είναι η αιτία που η Τουρκία απέσυρε (για συντήρηση επιμένει η Άγκυρα) το Ορούτς Ρέις, σαφής απάντηση δεν υπάρχει.

«Το πλαίσιο επιπτώσεων έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση» είπε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να εκκινήσει διάλογο, εφόσον τελειώσουν οι τουρκικές προκλήσεις.

Προκλήσεις όπως η χθεσινή έκδοση NAVTEX για το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και δεύτερης NAVTEX για ασκήσεις με πυρά απέναντι από τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Σε αυτό το κλίμα, είναι σε εξέλιξη νέα πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ και μάλιστα με συθγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό – σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου – συζητήθηκε το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι πληροφορίες λένε ότι το επόμενο διάστημα η κ. Μέρκελ θα έχει επαφές με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να βγάλει από το τραπέζι την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, αφού που πρώτα η Άγκυρα προχωρήσει σε έμπρακτες κινήσεις αποκλιμάκωσης, τόσο έναντι της Αθήνας όσο και έναντι της Λευκωσίας, αλλά και να συμφωνηθεί το πλαίσιο του διαλόγου, για τον οποίο πιέζουν όλες οι πλευρές. 

Η στάση της Αθήνας, παραμένει ίδια. Διάλογος με την Τουρκία μπορεί να γίνει υπό δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, έμπρακτη αποκλιμάκωση των επιθετικών…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: naftemporiki.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: