Ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες Κιέβου-Μόσχας- Οι ενθαρρυντικές δηλώσεις | Ειδήσεις – νέα – Το Βήμα Online

Ελπίδες για πρόοδο στις συνομιλίες Κιέβου-Μόσχας- Οι ενθαρρυντικές δηλώσεις | Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται για 14 μέρες, με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται και το Κίεβο να κάνει διαρκώς καταγγελίες για βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όπως έγινε νωρίτερα σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί όλο τον πλανήτη είναι αν μπορεί να υπάρξει διπλωματική οδός για την ειρήνη. Μέχρι στιγμής οι τρεις γύροι συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία δεν έχουν αποδώσει πολλά πράγματα. Άνοιξαν μεν τη συζήτηση ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα, αλλά οι μοναδικές αποφάσεις ήταν για να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχει τηρηθεί στο 100%.

Η υπόγεια σύγκρουση με το φιλορωσικό λόμπι στην Ελλάδα

Οι δηλώσεις που δίνουν ελπίδα

Τις τελευταίες ώρες, δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές δείχνουν ότι υπάρχουν δειλά βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση και να σταματήσει ο πόλεμος. Από τη μία η Ουκρανία είναι ανοιχτή να συζητήσει το αίτημα της Μόσχας για ουδετερότητα, ειδικά και μετά τη στάση του ΝΑΤΟ και την απόφαση να μην προχωρήσει τις διαδικασίες ένταξής της χώρας σε αυτό και την άρνηση να υπάρξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ η ρωσική πλευρά δηλώνει ότι δεν έχει στόχο να ρίξει την κυβέρνηση του Κιέβου.

Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι το Κίεβο εδώ και δύο μέρες έχει τοποθετηθεί θετικά σε σχέση με μια απευθείας συνάντηση Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Έτοιμοι για μια διπλωματική λύση»

Ο Ιχόρ Ζόβκβα, αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του Ουκρανού προέδρου, τόνισε σήμερα ότι εφόσον δοθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας θα συζητήσει για το ζήτημα της ουδετερότητας, αν και δεν πρόκειται να παραδώσει ούτε μέτρο από τα εδάφη της.

«Σίγουρα, είμαστε έτοιμοι για μια διπλωματική λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. Εγγυήσεις θα πρέπει να προέρχονται από τους γείτονες της Ουκρανίας, είπε, χωρίς να διευκρινίσει περισσότερα.

«Η Ρωσία δεν επιχειρεί ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης»

Η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο να διασφαλίσει ένα ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο αν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτυγχάνονταν μέσω διαλόγου και έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες.

Κατά την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι στόχοι της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου.

Η…

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: tovima.gr

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο | ediseis-news

 

Ειδήσεις & Νέα από την Ελλάδα & όλον τον κόσμο,

Ακολουθήστε: