Στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγικής αλυσίδας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και άλλων μεσογειακών πόλεων, μέσω καινοτόμων πρακτικών κυκλικής οικονομίας στοχεύει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), μέσω του ερευνητικού προγράμματος INNOMED-UP.
Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την οικονομία. Παράλληλα, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, 563 μπουκάλια πετάγονται στη Μεσόγειο Θάλασσα και μόλις 10% των συνολικών απορριμμάτων που συλλέγονται από αυτήν ανακυκλώνεται. Η δυσκολία στη διαχείριση των αποβλήτων στις πόλεις της Μεσογείου και η σπατάλη πόρων, που προκύπτουν από τα παραπάνω καθιστά αναγκαία την δημιουργία δικτύων κυκλικής οικονομίας και την προώθηση της πρακτικής της αποκαλούμενης «ανωκύκλωσης» (upcycle). Του τρόπου, δηλαδή, ανακύκλωσης υλικών και αντικειμένων, ώστε να προκύπτουν νέα αντικείμενα, μεγαλύτερης αξίας.
Σε αυτή την ανάγκη «απαντά» το ερευνητικό έργο INNOMED-UP, φέρνοντας κοντά από τη μία, τις χώρες του βορρά και του νότου της Μεσογείου και από την άλλη, πανεπιστήμια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον χώρο της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας.
«Η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Μεσογειακού Νότου και Βορρά προβλέπεται να λειτουργήσει ως αμοιβαία διασυνοριακή ωφέλεια, μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών και πολιτικών διαχείρισης απορριμμάτων εκ μέρους του Βορρά από την μία και μέσω της εμπέδωσης συνεργατικών δικτύων του Νότου από την άλλη», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και επιστημονική υπεύθυνη του ευρωμεσογειακού έργου ENI CBC MED, το οποίο επέλεξε το INNOMED-UP πρώτο μεταξύ των προτάσεων που είχαν υποβληθεί προς επιλογή.
Όπως επεσήμανε, η διάδοση των μεθόδων και πρακτικών της κυκλικής οικονομίας με μια διαδικασία «mentoring» και η ανάπτυξη συνεργασιών μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα και πέραν της βιωσιμότητας των πόλεων, καθώς μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική ανάπτυξη, στην αλληλοκατανόηση και εν τέλει την ειρήνη.
Η πολυετής ερευνητική ενασχόληση της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ, που διευθύνει το έργο INNOMED-UP, με τα δημιουργικά και πολιτιστικά επαγγέλματα έχει αναδείξει το γεγονός ότι στις πόλεις της Μεσογείου υπάρχουν ενεργές και ισχυρές δικτυώσεις μικροκαλλιτεχνικών, χειροτεχνικών και δημιουργικών επιχειρήσεων. Επιδιώκεται λοιπόν, να αξιοποιηθούν αυτά τα δίκτυα ως προς την διαχείριση υλικών τους,…
Διαβάστε περισσότερα στην πηγή: sofokleousin.gr